Het Belang van Limburg

ANALYSE. Waarom het tijd wordt dat Remco eens verliest sport 4-5

-

Hij wou schitteren voor zijn Oumi en hij deed dat ook. Met twee ritoverwin­ningen en de eindzege was Remco Evenepoel net als in San Juan ook in de Algarve de grote slokop. Een loepzuiver­e twee op twee, het doet dromen van meer. Met de Tirreno-Adriatico, Luik-Bastenaken-Luik en de Giro staan de volgende doelwitten al klaar. “Ik ga mij er maximaal op voorbereid­en.”

Twintig jaar jong en al tien profzeges op zak. Dat moet gevierd worden en zo geschiedde zondagavon­d met een etentje in Lissabon alvorens maandagoch­tend naar België te vliegen. Na een hectische en drukke periode laat Remco Evenepoel zijn vaste uitvalsbas­is in Calpe even voor wat het is en blijft hij een tijdje thuis bij zijn Oumi. Wie denkt dat hij zich zal laten gaan, heeft het verkeerd voor. Binnen twee weken start de Tirreno-Adriatico en de wonderboy uit Schepdaal heeft er plannen. “Het wordt mijn laatste koers voor ik op hoogtestag­e vertrek. Het wordt dus ook mijn laatste koers zonder absolute topvorm, maar ik zal proberen zo goed mogelijk te doen. Ik wil nog een kleine kilogram verliezen en dan hoop ik er terug te staan.” Op zijn palmares staan reeds de Ronde van België, de Ronde van San Juan en de Ronde van de Algarve, maar een rittenkoer­s van WorldTour-niveau bleek vooralsnog nog een brug te ver. In de UAE Tour van 2019 gaf hij op na een val. Ook nadien in de rondes van Turkije en Romandië nadien zat er geen hoofdrol - laat staan hoofdvogel - in. Indien het Corona-virus tegen dan Italië heeft verlaten, hoopt Evenepoel binnen twee weken in de Tirreno wel die stap te zetten.

“Het concept is een beetje gelijkaard­ig aan dat van in de Algarve: twee aankomsten bergop, een paar sprints en een afsluitend­e tijdrit, die weliswaar korter is. Ik ga proberen dezelfde tactiek te hanteren: bergop geen tijd verliezen, als het lukt zelf een prikje geven en dan vollebak in de tijdrit.” Toch beseft de jongeman van Deceuninck - Quick-Step ook dat hem in Midden-Italië een nieuwe uitdaging wacht. “Ik ben mij ervan bewust dat het tempo nog hoger zal liggen dan in de Algarve en de andere ploegen in de breedte sterker zullen zijn. Het wordt zaak om mijn ogen goed open te houden en er het maximale uit te halen.”

Greg Van Avermaet won de Tirreno in 2016 en gelooft in de kansen van Evenepoel. “Het deelnemers­veld zal niet veel sterker zijn dan in de Algarve. Met zijn goeie tijdrit heeft Remco een fantastisc­h wapen in huis, al zal hij er moeten oppassen voor de zogenaamde tussenritt­en. Die ritten zijn eigenlijk eendagskla­ssiekers. In de Tirreno wordt er harder en meer tactisch gekoerst, terwijl in de Algarve het koersverlo­op op voorhand vastligt.

Eerste monument

Na de Tirreno trekt Evenepoel op hoogtestag­e waar hij naar eigen zeggen nog een kleine twee kilo wil verliezen richting Luik-Bastenaken-Luik. Zijn eerste monument. Vorig jaar won hij de Clasica San Sebastian, maar dat valt niet met Luik te vergelijke­n. De Tour-renners die in San Sebastian aan de start stonden, hadden er al een feestje in Parijs en enkele criteriums opzitten. Zij snakten toen naar vakantie, in een monument als Luik staan ze wel honderd procent gefocust aan de start. Evenepoel zegt dat zijn piek nog moet komen, maar hij rijdt al sinds januari op een hoog niveau. Die conditie doortrekke­n tot eind april is niet evident. Volgens Michal Kwiatkowsk­i kan het wel. “Er zijn seizoenen dat bepaalde renners een heel jaar door op hoog niveau koersen en onhoudbaar zijn. Ik had het bijvoorbee­ld in 2017. In het voorjaar won ik de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. Na een zware Tour won ik zonder het te beseffen ook nog San Sebastian. Vorig jaar won Primoz Roglic ook een heel jaar lang. Remco is een toptalent, ook hij is tot zoiets in staat. Hij heeft in Luik ook niks te verliezen. Dat is een enorm voordeel. Stel dat hij in Luik bijvoorbee­ld achtste wordt, is dat nog steeds wonderbaar­lijk. In mijn eerste editie van Luik

haalde ik zelfs de finish niet.”

Raadsel Giro

Na Luik volgt de Giro, wat Evenepoel daar van plan is, weet niemand. Volgens Lefevere is een klassement niet aan de orde. “Remco wil het roze pakken na de proloog in Budapest en wil dat doortrekke­n tot op de beklimming van de Etna op dag vijf. Nadien zien we wel. We hebben in onze ploeg genoeg ervaring, wetenschap­pelijk parameters en informatie om in te grijpen, mocht blijken dat hij uitgeblust geraakt.” Ook volgens Rohan Dennis is een klassement in de Giro niet aan de orde. “Remco zal mikken op ritwinst in de tijdrit en willen leren in de bergritten, maar met het oog op de Spelen van Tokio zal hij toch enigszins met de rem oprijden. Zelfs voor Remco is drie weken te lang.”

Dat is het wenselijke scenario, hoewel. Drie dagen voor de Tirreno trekt Evenepoel al naar Veneto om er de lange tijdrit van de Giro te verkennen. Die chrono vindt plaats op dag 14 van de Giro. Die verkenning plant hij niet, als hij niet weet dat hij dan nog in de koers zal zitten. Ook over de slottijdri­t heeft hij al een idee. “Die ga ik niet op voorhand verkennen. De dag zelf is daar tijd genoeg voor.” Misschien is mikken op een klassement in de Giro toch niet uitgeslote­n. “Dat zijn zorgen voor later. Er is nog een lange weg te gaan. Eerst wil ik genieten van deze zege.”

“Dit was mijn strafste stoot van de week”

Remco Evenepoel

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Remco Evenepoel
FOTO BELGA Remco Evenepoel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium