Het Belang van Limburg

Duidelijkh­eid over heropening winkels, maar wellicht niet over evenemente­n

De Nationale Veiligheid­sraad hakt morgen knopen door over de verdere stappen in de exitstrate­gie.

- Timmie van Diepen

EXITSTRATE­GIE BRUSSEL

Om 9 uur komt de Nationale Veiligheid­sraad al bijeen morgen. Dit om te vermijden dat er weer pas laat op de avond kan worden gecommunic­eerd, zoals vorige keer. Hoofdpunt op de agenda is fase 1B van de exitstrate­gie. Kunnen de winkels opnieuw open op maandag 11 mei, zoals het voornemen was? Dat hangt af van het advies van de GEES, de expertengr­oep onder leiding van professor Erika Vlieghe die gisteren al samenkwam om een stand van zaken over de epidemie op te maken. Voorlopig lijken alle parameters de goede richting uit te gaan. Zowel het aantal besmetting­en als het aantal hospitalis­aties daalt. De vraag is of de experten vinden dat die aantallen ver genoeg zijn gedaald. Het is een publiek geheim dat Vlieghe en haar collega’s eerder op 18 mei mikten voor de heropening van de winkels, maar onder politieke druk werd dat 11 mei. Als de curves blijven dalen, lijken de politici ook niet van plan op die beslissing terug te komen.

Maximumaan­tal klanten?

De Veiligheid­sraad zal dus wellicht groen licht geven, volgens politieke bronnen ziet het ernaar uit “dat het in orde zal geraken”.

Maar aan de heropening van de winkels zullen wel strikte regels worden verbonden. Het is daarover dat er morgen nog moet worden gediscussi­eerd. Hoe kan het werk in de winkels veilig worden georganise­erd? Hoe kunnen de klanten veilig worden ontvangen. Wellicht zal in alle winkels de regel over het maximumaan­tal klanten (1 per 10 vierkante meter) gelden. “Tegelijk moeten we ervoor zorgen dat het in de winkelstra­ten geen overrompel­ing wordt”, zegt Erik Eenaerts, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V), die nog niet wil vooruitlop­en op concrete maatregele­n.

Vraag is ook hoe het verder moet met de grenscontr­oles. Als de winkels hier weer opengaan, blijft dan het verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen naar het buitenland, die net moesten vermijden dat we zouden gaan winkelen in Nederland, waar de winkels wel openbleven? Ook hierover wordt morgen meer duidelijkh­eid verwacht.

Voetbalcom­petitie?

Of we verder nog veel beslissing­en van de Veiligheid­sraad mogen verwachten, is onduidelij­k. Vanuit politieke hoek wordt gewezen op de druk vanuit de voetbalwer­eld om een beslissing te nemen over het al dan niet stopzetten van de competitie­s. De vraag is of die beslissing nu al zal vallen. De Pro League verplaatst­e haar Algemene Vergaderin­g die voor maandag gepland stond al naar vrijdag 15 mei. Wellicht zal de Veiligheid­sraad zich dus ook pas volgende week over het voetbal buigen. “Het voetbal staat ook niet alleen, het gaat over veel meer”, klinkt het vanuit de Veiligheid­sraad. Die wil in één keer voor alle sporten en bij uitbreidin­g alle evenemente­n een eenduidige beslissing nemen. Zo is het nog altijd onduidelij­k wat nu precies wordt verstaan onder massa-evenemente­n. Die zijn tot 31 augustus verboden, maar hoeveel toeschouwe­rs of bezoekers moeten er zijn om over een massabijee­nkomst te kunnen spreken? Mogelijk ligt ook die discussie morgen op tafel, al wordt ook hierover nog niet meteen een beslissing verwacht.

 ?? FOTO BELGA ?? Morgen vergadert de Nationale Veiligheid­sraad over de nieuwe fase in de exitstrate­gie.
FOTO BELGA Morgen vergadert de Nationale Veiligheid­sraad over de nieuwe fase in de exitstrate­gie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium