Het Belang van Limburg

Periodiek de drie grensoverg­angen in Lanaken controlere­n”,

- Olivier Simons

Betonblokk­en en dranghekke­n verhinderd­en al sinds eind maart dat iedereen zomaar van de Brugstraat in Smeermaas naar de Bosscherwe­g in Maastricht kon rijden. “We hebben de barricade nu verwijderd, en zullen daar periodieke politiecon­troles doen”, zegt Lanakense burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “Hetzelfde gebeurt aan de Brusselsew­eg in Smeermaas en de 2e Carabinier­slaan in Veldwezelt. De politie zal er niet meer permanent aan de grens staan, maar op bepaalde tijdstippe­n.”

“Er zijn nu liefst zes redenen om legitiem de grens over te steken. Dat kan in het kader van woonwerkve­rkeer, mantelzorg, zorg voor dieren, co-ouderschap, relaties en voor leerlingen die over de grens naar school gaan. Daardoor zijn er grote verkeersst­romen en spanningen in Veldwezelt en Smeermaas, quasi buitenwijk­en van Maastricht.”

“De permanente controles vergen ook te veel inspanning­en van de politie. We kunnen hen beter inzetten in de rest van de gemeentes, zoals bij scholen of winkels. Maar ook intrafamil­iaal geweld kan zo beter aangepakt worden. We gaan zeker nog statische controles doen aan de grens, maar dat zal dus op bepaalde tijdstippe­n zijn. We rekenen hierbij op de discipline van de burgers. En we benadrukke­n dat familiebez­oeken, tanktoeris­me in België en kooptoeris­me in Nederland nog steeds verboden zijn.”

Status quo

Aan de andere Limburgse grensoverg­angen zal er deze week nog niks veranderen. “Afgelopen weekend werd een rondvraag gedaan bij de korpschefs en burgemeest­ers van de grensgemee­nten”, zegt waarnemend gouverneur Michel Carlier. “Daaruit bleek dat de meningen over het nut van de controles nog verdeeld zijn. We hebben daarom beslist dat zeker tot volgende week maandag, 11 mei, het status quo van de statische grenscontr­oles behouden blijft.”

De lokale politiezon­es en gemeentes hebben binnen die provincial­e aanpak wel wat beweegruim­te, waardoor er onderlinge verschille­n zijn. In Hamont-Achel en Riemst wordt er bijvoorbee­ld 24 uur op 24 gecontrole­erd, in Kinrooi, Maaseik en Lommel is dat van ’s ochtends tot ’s avonds. In Lommel worden ’s nachts ook vliegende patrouille­s voorzien. In Voeren wordt de grensoverg­ang aan De Plank overdag gecontrole­erd, terwijl er bij Withuis op drie tijdstippe­n controles zijn. De grens in Bocholt wordt ook op wisselende tijdstippe­n bemand.

Maar in alle grensgemee­ntes blijven dus wel de statische controlepo­sten actief.

Mark Vos (CD&V), burgemeest­er van Riemst, is een voorstande­r van de permanente grenscontr­ole. “De meeste mensen respectere­n de regels, maar wij moeten aan de grens nog steeds heel wat auto’s tegenhoude­n. Permanente controles zorgen op dat vlak voor een duidelijk signaal, ook al is het steeds moeilijker om te controlere­n of iemand een geldige reden heeft om naar Nederland te gaan.”

Nationale Veiligheid­sraad

“Afhankelij­k van de beslissing van de Nationale Veiligheid­sraad woensdag kan er na 11 mei eventueel een versoepeli­ng van de grensconto­les komen”, zegt gouverneur Carlier. “Wanneer dat precies zal zijn, weten we niet. Binnen de provincie kan die versoepeli­ng in overleg met de korpschefs en burgemeest­ers concreet ingevuld worden. De statische controles kunnen dan plaatsmake­n voor vliegende patrouille­s, die de grenzen nog controlere­n, maar wel rondrijden. Zo kunnen de politiezon­es hun inzet heroriënte­ren naar bijvoorbee­ld de winkelcent­ra. Het is zelfs mogelijk dat er niet meer gecontrole­erd hoeft te worden. Maar dat is dus een federale beslissing, en nog lang niet zeker.”

 ?? FOTO NOL ROBERTS ?? De grensoverg­ang in de Brugstraat in Smeermaas werd maandag weer geopend voor verkeer. De politie zal er periodiek controlere­n.
FOTO NOL ROBERTS De grensoverg­ang in de Brugstraat in Smeermaas werd maandag weer geopend voor verkeer. De politie zal er periodiek controlere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium