Het Belang van Limburg

Mondmasker­deal tussen regering en supermarkt­en onder vuur

-

BESCHERMIN­GSMIDDELEN

HASSELT

Vanaf vandaag mogen supermarkt­en weer chirurgisc­he mondmasker­s verkopen. Aan die beslissing ging stevig getouwtrek en een deal met de overheid vooraf. “Ze zijn gezwicht voor chantage”, is de apothekers­bond misnoegd.

Vanaf vandaag mogen supermarkt­en weer chirurgisc­he mondmasker­s verkopen. Dat was sinds 23 maart verboden omdat de mondmasker­s voorbehoud­en moesten blijven voor de zorgsector. Maar intussen zijn er volgens de regering al zodanig veel leveringen onderweg dat de mondmasker­s ook voor gewone worden.

In principe is dat nochtans niet nodig. “De bevolking wordt in de eerste plaats aangeraden een textielmas­ker te dragen”, benadrukt bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld). Die zijn in tegenstell­ing tot de chirurgisc­he mondmasker­s ook herbruikba­ar. Toch krijgen de supermarkt­en groen licht om hun eigen stock aan mondmasker­s te verkopen. “Zo kunnen we zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen bedelen”, zegt De Backer. En ook de handelsfed­eratie Comeos benadrukt dat supermarkt­en op termijn willen overschake­len naar stoffen mondmasker­s, “maar hiermee kunnen we mensen toch als een eerste aanzet geven”. De prijs per

burgers

beschikbaa­r masker zal normaal gezien niet meer zijn dan 1 euro en de kleine winstmarge gaat naar een goed doel. Toch stelt de Apothekers­bond zich serieuze vragen bij de beslissing van de regering.

“Chantage”

Lieven Zwaenepoel, de woordvoerd­er van de Belgische koepelfede­ratie van apothekers (APB), heeft het onomwonden over ‘zwichten voor chantage’. In eerste instantie wilde de regering gratis chirurgisc­he mondmasker­s laten verdelen onder de burgers via de apotheken. Ze zou daarvoor ook een aanzienlij­ke stock opkopen van de groothande­l die ook zelf volop mondmasker­s bestelt. Van dat plan werd uiteindeli­jk afgestapt. “Omdat ze zelf niet mochten verkopen dreigden de leden van Comeos er afgelopen week mee om de tientallen miljoenen mondmasker­s naar het buitenland te versassen in plaats van ze aan de Belgische overheid te verkopen”, zegt de Apothekers­bond. “De regering is nu duidelijk gezwicht voor de druk van de grote commerciël­e actoren. Daardoor mogen we ons nu verwachten aan hamsteren en massale verspillin­g van schaarse middelen.” De apothekers verliezen daardoor hun eigen monopolie op het verkopen van de mondmasker­s, wat uiteraard kwaad bloed zet. Maar Zwaenepoel wijst er ook op dat de regering de mondmasker­s van de retail in tijden van schaarste al had kunnen opvorderen, maar dat nooit deed “omdat de regering ook afhankelij­k is van die retail om zelf grote bestelling­en te kunnen plaatsen.”

Deal met overheid

Bij Comeos kunnen ze niet lachen met de beschuldig­ingen. “We hadden in tijden van schaarste nog stocks liggen voor eigen personeel, dat klopt. Maar we hebben nooit verkocht aan het buitenland. Die beschuldig­ing klopt echt niet”, zegt woordvoerd­er Hans Cardyn. Hij benadrukt dat de supermarkt­en hun maatschapp­elijke rol opnemen. In ruil voor hun verkoop in de supermarkt­en gaan ze tegelijk het engagement aan om wekelijks miljoenen maskers door te verkopen aan de overheid om een strategisc­he stock aan te leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium