Het Belang van Limburg

Voor het eerst geen coronadode­n in Limburgse ziekenhuiz­en

- Koen Snoekx

LIMBURGSE CIJFERS HASSELT

Voor het eerst in bijna twee maanden werden er vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en gisteren geen nieuwe coronaover­lijdens gemeld. Ook het aantal nieuwe besmetting­en lag nog nooit zo laag.

Het coronaviru­s verliest duidelijk aan kracht in Limburg. Sinds de uitbraak werden er in Limburg nog nooit zo weinig nieuwe besmetting­en gemeld als gisteren: amper 27 nieuwe positieve gevallen. In totaal raakten 5.474 Limburgers met zekerheid besmet. Daarnaast is het virus ook steeds minder dodelijk in onze provincie. Voor het eerst sinds de coronacris­is op 16 maart een eerste dode in onze ziekenhuiz­en eiste, werden er gisteren vanuit de ziekenhuiz­en geen nieuwe corona-overlijden­s gemeld. Ter vergelijki­ng: tijdens de piek van de crisis in Limburg stierven er in onze ziekenhuiz­en liefst 19 coronapati­ënten op één dag. Opmerkelij­k is ook dat verschille­nde ziekenhuiz­en in Limburg al enkele dagen geen coronapati­ënten meer moesten afgeven. In Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik stierf de afgelopen zes dagen geen enkele coronapati­ënt. Jessa in Hasselt had de afgelopen vijf dagen geen enkel coronaover­lijden te betreuren.

De totale dodenbalan­s in de Limburgse ziekenhuiz­en staat ondertusse­n op minstens 369. Van het Mariazieke­nhuis in Pelt zijn er enkel cijfers tot 15 april beschikbaa­r.

Minder ziekenhuis­opnames

In totaal mochten in Limburg al minstens 1.152 coronapati­ënten het ziekenhuis verlaten. Opvallend: zondag werden uit onze ziekenhuiz­en maar drie patiënten ontslagen. “Dat aantal ligt ook bij ons momenteel laag”, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL in Genk. “Dat komt onder meer omdat zowat een derde van onze coronapati­ënten geriatrisc­he patiënten zijn, die niet zo snel naar huis of naar een woonzorgce­ntrum kunnen. Daarnaast ligt nog eens een derde van onze patiënten op intensieve zorgen waar ze vaak voor langere tijd soms zelfs meer dan vier weken verblijven.”

Op nationaal vlak daalde het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames tot 59. “Voor de tweede dag op rij gaan we onder de grens van honderd nieuwe opnames en dat is heel goed nieuws”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Opnieuw stierven 80 mensen met een coronabesm­etting. “Dat is het laagste aantal van de voorbije dagen en weken.” De teller van het aantal corona-overlijden­s in ons land staat ondertusse­n op 7.924.

 ?? FOTO AP ?? Een vrouw die hersteld is van corona verlaat onder begeleidin­g van haar zoon het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.
FOTO AP Een vrouw die hersteld is van corona verlaat onder begeleidin­g van haar zoon het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium