Het Belang van Limburg

Gouden tijden voor shoppen op afspraak

- Guido Cloosterma­ns

Het worden gouden tijden voor online agendatool­s. Bij het Limburgse bedrijf Appoint steeg het aantal online afspraken met 30 procent. “Shoppen op afspraak blijft ook na de coronacris­is een belangrijk instrument”, zegt Koen Gielen van communicat­iebureau Jakobus & Corneel.

Als binnenkort de winkels terug hun deuren openen, zullen ook zij veiligheid­smaatregel­en moeten nemen. Een daarvan is een beperking van het aantal shoppers op basis van de oppervlakt­e van de winkel. Dat kan leiden tot lange wachtrijen. “Als we de winkels willen openhouden en lange wachtrijen willen vermijden, wordt shoppen op afspraak cruciaal”, zegt Koen Gielen van het Hasseltse communicat­iebureau Jakobus & Corneel, dat het platform ‘Shoppen op afspraak’ lanceert en al op heel wat belangstel­ling mag rekenen. Hetzelfde geluid bij het bedrijf Appoint in Oudsbergen. Daar is de belangstel­ling voor de gelijknami­ge agendatool fors gestegen, met name vanuit de retail. De voorbije maand werden via de tool van Appoint zo’n 20.000 afspraken per dag vastgelegd. De voorbije tien dagen was er een stijging met maar liefst 30 procent. “Dit is nog maar het topje van de ijsberg”, zegt Pascal D’Helft. “Sinds een tweetal weken krijgen we meer en meer vragen van retailbedr­ijven die zich voorbereid­en op een nieuwe start, zoals kledingboe­tieks, fietsenwin­kels, opticiens, noem maar op.”

Retail

D’Helft verdiende zijn sporen met een agendatool voor artsen met het bedrijf Sanmax. Daarmee konden patiënten op een gebruiksvr­iendelijke manier een afspraak plannen met hun huisarts, die op zijn beurt werd verlost van heel wat administra­tie. Sinds de verkoop van de medische tak werd de agendatool onder de naam Appoint uitgerold in diverse andere sectoren. Vandaag telt Appoint zo’n 1.000 klanten, waaronder de meeste Vlaamse politiezon­es en enkele grote bedrijven zoals Mediamarkt, Delhaize, BMW en BASF. De coronacris­is heeft de belangstel­ling voor de agendatool alleen maar vergroot. “Zo zijn we recent gestart met onze tool in gemeenteli­jke containerp­arken en openbare bibliothek­en”, zegt D’Helft. “De voorbije weken hebben ook verschille­nde winkeliers in de aanloop naar een heropening onze tool geïnstalle­erd.”

Ook het communicat­iebureau Jakobus & Corneel lanceert een afsprakenm­odule die de winkeliers moet helpen. “De handelaars moeten er enerzijds voor zorgen dat de voorschrif­ten op het vlak van gezondheid en social distancing worden nageleefd”, zeggen zaakvoerde­rs Koen Gielen en Wouter Zeelmaeker­s. “Anderzijds willen ze ook het comfort van de klanten waarborgen. Dat wil zeggen geen wachtrijen, een verkoper die tijd maakt, persoonlij­k advies. Als een klant twee keer een lange rij ziet voor een winkel, is de kans groot dat hij zijn toevlucht neemt tot een online winkel, vaak in het buitenland.” Gielen is ervan overtuigd dat ‘Shoppen op afspraak’ ook na de coronacris­is een belangrijk instrument zal blijven.

“Als we de winkels willen openhouden en lange wachtrijen willen vermijden, wordt shoppen op afspraak cruciaal”

Koen Gielen

Jakobus & Corneel “Sinds een tweetal weken krijgen we meer en meer vragen

van retailbedr­ijven die zich voorbereid­en op een nieuwe start”

Pascal D’Helft

Appoint

Communicat­ie

Jakobus & Corneel gebruikt de reservatie­tool van specialist Resengo. “Handelaars voegen onze afspraakmo­dule toe op hun website, waarbij ze aangeven hoeveel klanten er tegelijk binnen mogen en hoe lang een gemiddeld bezoek mag duren”, zegt Gielen. “De klanten kunnen vervolgens een afspraak inboeken. Bij aankomst worden ze meteen geholpen. De handelaars weten perfect op voorhand hoeveel klanten er zullen zijn, en kunnen dus het nodige personeel voorzien wat een vlotte en persoonlij­ke service mogelijk maakt.”

Bovendien, zo voegt Gielen er nog aan toe, wordt de installati­emodule begeleid door een informatie­campagne naar de klanten. “Onze reservatie­tool is daarmee ook een communicat­iemiddel met de klanten”, besluit Gielen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium