Het Belang van Limburg

Vijf jaar cel voor gewapende 19-jarige die bewoner overvalt voor iPhone en 185 euro

-

Een Kosovaar van 21 heeft vijf jaar cel gekregen voor een diefstal met geweld die hij twee jaar geleden in Leopoldsbu­rg pleegde. Met drie kompanen drong hij een huis binnen en zette een mes op het gezicht van de bewoner.

De veroordeel­de is niet aan zijn proefstuk toe. Momenteel zit hij in Antwerpen een celstraf van zeven jaar uit voor gelijkaard­ige feiten. Die pleegde de jongeman zelfs na zijn voorwaarde­lijke vrijlating voor de diefstal met geweld van de iPhone. Zijn strafblad dikt nu nog wat aan met vijf jaar voor de feiten op 13 juli 2018 in Leopoldsbu­rg. Samen met twee minderjari­gen en een 21-jarige uit Mol ging hij in het zwart gekleed de woning binnen rond 22 uur. De Kosovaar duwde een pistool tegen de borstkas van het slachtoffe­r, een mededader drukte met een mes tegen de man zijn wang en liet een snijwonde achter. De bewoner en een getuige begonnen meteen om hulp te roepen waarna het kwartet op de vlucht sloeg.

Zowel het slachtoffe­r als zijn bezoeker meenden een van de daders te kennen als iemand van een beruchte familie uit de gemeente. Niet veel later kon een interventi­eploeg een in het zwarte geklede minderjari­ge dader oppakken. Bij een huiszoekin­g enkele dagen later bij de Kosovaar trof de politie het alarmpisto­ol aan. Een derde dader stapte daarop naar de politie. Camerabeel­den van een naburige nachtwinke­l en het verhoor van de beklaagden deden de rest.

“De beklaagden hebben een gebrek aan norm- en verantwoor­delijkheid­sbesef. Beklaagde dient zich eerst te bezinnen over zijn daden waarna hij onder begeleidin­g terug een plaats in de maatschapp­ij kan opnemen”, aldus het vonnis. Bovenop de celstraf moet de Kosovaar 440 euro proceskost­en betalen. Zijn kompaan uit Mol stuurde zijn kat en is veroordeel­d tot vier jaar cel. Ook hij moet 440 euro proceskost­en betalen. Tot slot verklaarde de rechter enkele gsm’s, simkaarten en het alarmpisto­ol verbeurd. De onmiddelli­jke aanhouding van de twee veroordeel­den is bevolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium