Het Belang van Limburg

“Als we maar koersen, dat is het enige wat telt”

-

Ook al wordt er momenteel nergens een rugnummer opgespeld, toch zijn het drukke dagen voor John Lelangue. De Brusselaar rept zich dezer dagen van de ene conference call naar de andere. Voor de algemeen manager van Lotto Soudal mogen Giro en Vuelta elkaar straks overlappen. “Als we maar kunnen koersen, dat is het enige wat telt.”

Of toch niet, beklemtoon­t Lelangue. “Uiteraard gaat veiligheid boven alles. Maar ik heb het volste vertrouwen in de UCI, de organisato­ren en de overheden van de landen waarin gekoerst zal worden. Er zullen protocolle­n komen die ieders veiligheid garanderen. Zolang er geen doeltreffe­nde vaccins zijn, zal er niet gekoerst worden zoals voor Covid-19.” Protocolle­n waar Lelangue zelf volop werk van maakt, ook binnen de ploeg. “Daar zijn we nu met onze medische staf al mee bezig. Zo zal er in de toekomst met vaste groepen worden gewerkt zodat altijd dezelfde mensen samen zijn. Je kan nu ook al bijna met zekerheid zeggen dat er straks in de Tour geen of weinig hospitalit­y zal zijn, dat we geen vip-busje zullen hebben, dat onze sponsors niet ’s ochtends kunnen ontbijten met de renners. Een bidon aan een jonge fan geven? Ook daar twijfel ik sterk aan. Zelfs onze contacten met de media zie ik straks veranderen. We hebben de jongste weken zoveel manieren ontdekt om elkaar te spreken. Ik kan mij inbeelden dat de ploegen, maar ook de organisato­ren daar in de toekomst blijvend gebruik van willen maken. Zowel voor, tijdens als na de koers zal de wereld er anders uitzien.”

Lelangue heeft momenteel maar één grote prioriteit: koersen. “Ik ga niet reageren op een kalender die nog niet officieel is, maar wat de kalender ook is: we zullen ons aanpassen. We hebben voldoende renners om de drie rondes te rijden in een tijdspanne van drie maanden. En ik zie niet in waarom onze spurttrein bijvoorbee­ld niet opnieuw de combinatie Tour en Giro kan maken. En zelfs Thomas De Gendt heeft niet aangedrong­en om de drie grote rondes te rijden. (lacht) Ook wat betreft logistiek en personeel zal er niet echt een probleem zijn. We hebben twee grote bussen, twee grote camions en voldoende wagens. Links en rechts zullen we wel wat aanpassing­en moeten doorvoeren, maar tot problemen zie ik het niet komen. We gaan ons niet druk maken in de details, iedereen is gemotiveer­d om er het beste van te maken.”

Lelangue runt zijn team momenteel met vijf bijkomende werknemers: één dokter, één pr-man, één administra­tief bediende, aangevuld met Kevin De Weert en Marc Sergeant. “We moeten realist zijn. We kunnen onze sponsoren momenteel geen return bieden. Dan is het logisch dat je zoveel als mogelijk probeert te besparen. Gelukkig beschikken wij over begripvoll­e en loyale sponsors. Zij zijn en zullen altijd achter ons blijven staan in deze moeilijke periode.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? John Lelangue.
FOTO PHOTO NEWS John Lelangue.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium