Het Belang van Limburg

Cirkel is rond voor Eline Loyen

- TAMARA HOESELT Frederik Baeten

Eline Loyen verlaat na drie seizoenen ESV Weil Am Rhein uit de tweede Duitse Bundesliga en keert volgend seizoen terug naar haar moederclub Tamara Hoeselt. De 21-jarige Hoeseltse dwong met ESV Weil de promotie af naar de eerste Bundesliga, maar de club versterkte zich gevoelig, waardoor Loyen haar speelkanse­n flink ziet afnemen.

Eline Loyen veroverde in 2017 op 18-jarige leeftijd nog de Belgische titel bij de A-dames. Een carrière in het tafeltenni­s leek in de maak, maar Loyen paste voor het strakke keurslijf van het individuel­e topsportci­rcuit en koos voor haar studies. Op interclubn­iveau bleef ze wel op hoog niveau meedraaien bij ESV Weil in de tweede Duitse Bundesliga. Met succes trouwens. Na drie seizoenen aan de top dwong ze met haar team afgelopen seizoen de promotie af naar de eerste Bundesliga. Bij de tafeltenni­ssende dames één van de sterkste competitie­s ter wereld. Maar Loyen gaat de stap naar de top niet zetten.

Loyen: “Ik mocht blijven, maar omdat de club twee sterke buitenland­se speelsters heeft aangetrokk­en, zijn mijn speelkanse­n flink afgenomen. Voor vijf à zes matchen op een heel seizoen pas ik liever”, zegt Loyen rechtuit. “Daarom heb ik ervoor gekozen om weer in België te gaan spelen.”

Herenploeg van moederclub

Loyen koos voor moederclub Tamara Hoeselt, dat nochtans geen damesploeg op het hoogste niveau heeft.

“Ik ga dan ook bij de herenploeg in eerste nationale spelen”, antwoordt de Hoeseltse. “Het hoogste niveau bij de dames in België is niet meer wat het geweest is. In België speel ik liever bij de heren in eerste nationale. De stijl is daar meer gericht op rotatie en ik ga opnieuw enorm veel matchen kunnen spelen. Daar speel je toch tafeltenni­s voor? Voorts is mijn keuze voor Tamara heel logisch: het is vlakbij en ik ken er iedereen.” Anno mei 2020 ligt de palet van Loyen al een tijdje in de kast. Ze vult de coronadage­n met online lessen, studeren en sporten.

Studies psychologi­e

Loyen: “Ik zit in mijn derde jaar psychologi­e aan de KUL. In mijn vrije tijd doe ik wat krachttrai­ning thuis en ga ik joggen met mijn vriend Arno Teuchie. Hij doet aan atletiek op hoog niveau. We lopen op mijn tempo (lacht). Tafeltenni­s? Dat doe ik nu even niet. We hebben een stokoude tafel thuis, maar die wordt niet meer gebruikt. Niet erg, ik pik mijn niveau altijd snel weer op”, besluit Loyen.

“Ik ga bij de herenploeg in eerste nationale spelen.” Eline Loyen

 ?? FOTO RR ?? Eline Loyen verlaat na drie seizoenen ESV Weil Am Rhein uit de tweede Duitse Bundesliga.
FOTO RR Eline Loyen verlaat na drie seizoenen ESV Weil Am Rhein uit de tweede Duitse Bundesliga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium