Het Belang van Limburg

Gezin dakloos na zware brand

- Raymond Polus

Het huis van de familie Marx-Jans in de Omstraat in Kortessem is gisterocht­end volledig verwoest door een brand. De oorzaak is vermoedeli­jk een spotje dat het in de achterbouw had begeven. Die was nog maar een half jaar geleden gerenoveer­d.

Het was de dochter des huizes, Zhina, die alarm sloeg. “Ze ging rond half een naar het toilet en merkte rook op”, zegt mama Pascale. “Meteen kwam ze naar onze kamer en we zijn de rook gevolgd. In de achterbouw zagen we vuur. Toen we de deur openden, sloegen de vlammen snel om zich heen. In een seconde tijd stond alles in brand. We hebben dadelijk de brandweer gebeld. Helaas konden ze niet veel meer redden.” De achterbouw ging voor een groot deel in de vlammen op. Het vuur kon gestopt worden ter hoogte van de keuken. Maar ook in de rest van het huis is er veel roetschade.

Auto

“Ik probeerde de sleutels van de auto die vlakbij geparkeerd stond te pakken, maar ik geraakte er niet meer bij”, zegt Marco Marx. “Met lede ogen moesten we toezien hoe ook de auto van nog geen twee jaar oud vuur vatte.” De brandweer bluste nog tot 4 uur maandagoch­tend. Volgens de expert van de verzekerin­g die de schade kwam opmeten, is het huis helemaal vernield. “Er is een totaal verlies van de inboedel en het gebouw is heel zwaar beschadigd. We schatten dat er hier zeker voor 250.000 euro schade is.” Burgemeest­er Tom Thijsen (CD&V): “De brand zorgde ook voor rookontwik­keling. Gelukkig vielen er geen slachtoffe­rs. Omdat bovenop de achterbouw golfplaten lagen, was er een vermoeden van asbestverv­uiling. Dat wordt nog onderzocht door een asbestdesk­undige. Gelet op de regen die in de nacht van 4 mei nog is gevallen, is er geen gevaar voor de omgeving of het openbare domein. De veiligheid­sperimeter is beperkt tot de achtertuin­en van de woningen met nummer 62 en 64. Er is dus geen gevaar voor de volksgezon­dheid. De eigenaar wordt door het gemeentebe­stuur, zoals gebruikeli­jk is, opgedragen om het pand en het terrein te saneren.”

De familie kan voorlopig terecht bij de twee andere dochters van het gezin. De hinder voor de buren zal sowieso miniem zijn.

 ?? FOTO TOPA ?? De achterbouw ging voor een groot deel in vlammen op, maar ook in de rest van het huis is er veel roetschade.
FOTO TOPA De achterbouw ging voor een groot deel in vlammen op, maar ook in de rest van het huis is er veel roetschade.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium