Het Belang van Limburg

Illegale sigaretten­fabriek levert 2,1 miljoen euro op aan ontdoken accijnzen

-

De procureur eiste gisteren voor de Tongerse correction­ele rechtbank celstraffe­n van acht maanden voor twee mannen die een illegale sigaretten­fabriek in een loods in Maaseik zouden hebben uitgebaat. Agenten vonden er 6 miljoen sigaretten.

Op 13 mei 2016 ging de bal aan het rollen toen de dienst Douane en Accijnzen informatie kreeg van Interpol waaruit bleek dat er een illegale sigaretten­fabriek actief was in een loods op het industriet­errein in Maaseik. Het magazijn op de hoek van de Schoorstra­at en de Jagersborg­weg werd eerder door de eigenaar gebruik om vrachtwage­ns te stallen, maar volgens Poolse informante­n zouden er sindsdien illegale sigaretten geproducee­rd worden.

Tijdens een huiszoekin­g op 3 juni 2016 troffen agenten dan ook een hele lading paletten en kartonnen dozen aan vol ruwe en versneden tabak, goed voor in totaal 9.450 kilogram. Verder

lagen er twee hoeveelhed­en illegale sigaretten verstopt. In totaal ging het om 2.280.000 stuks en 3.740.000 stuks, goed voor 2,1 miljoen euro aan ontdoken accijnzen.

Poolse man

Volgens de advocaat van de eigenaar van de loods zou zijn cliënt van niets hebben geweten. “Mijn cliënt verhuurde in het verleden ook al gedeeltes van het magazijn. In maart 2016 kwam hij via de tweede beklaagde in contact met een Nederlande­r die op dat moment zaken deed met een Pool.” Volgens de raadsman zou de Poolse man op zoek geweest zijn naar extra opslagplaa­ts en werd er na een afspraakje in de loods een huurprijs afgesproke­n. “Mijn client vertrouwde erop dat de man betrouwbaa­r was omdat hij via zijn vriend in contact kwam met de huurder. Hij heeft dan zonder verder na te denken de sleutels van de loods overhandig­d. Niets wijst er dus op dat beide heren zelf betrokken zijn bij de handel van illegale tabakswaar.”

Verder zou ook de redelijke termijn overschred­en zijn en werden volgens de raadsliede­n van de beklaagden de rechten van verdedigin­g geschonden door procedurel­e fouten. Zij vragen de onontvanke­lijkheid van de strafvorde­ring en ondergesch­ikt gaan ze voor de vrijspraak.

Geen bewijzen

Volgens de burgerlijk­e partij werden de observatie­s wel volgens het boekje uitgevoerd en waren de twee heren op de hoogte van de illegale praktijken. “Doorheen het onderzoek kwam geen enkel concreet element van die onwetendhe­id over wat er in de loods gaande was naar voor. Ze zeggen dat de loods door een derde werd gehuurd, maar daar zijn geen bewijzen voor.”

De dienst Douane en Accijnzen vraagt om de in beslag genomen goederen verbeurd te verklaren en geldboetes op te leggen die tien keer het bedrag van de ontdoken accijnzen bedragen. De procureur sluit zich hierbij aan en vraagt bijkomende gevangenis­straffen van acht maanden.

Vonnis volgt op 8 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium