Het Belang van Limburg

Half miljoen euro voor vijftien Limburgse logies

-

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) verhoogt het budget om de infrastruc­tuur van de logies te verbeteren van 1,5 naar 2 miljoen euro. Meer dan een kwart van dat budget gaat naar de uitbaters van vijftien Limburgse logies. Concreet gaat het om 535.000 euro, nooit was dat meer.

“Als onze toeristisc­he ondernemer­s zelfs in deze moeilijke tijden blijven investeren, geven we ze graag een duwtje in de rug”, zegt minister Demir. “Dat het Vlaams budget de Limburgse investerin­gsbereidhe­id volgt, is voor mij de evidentie zelf. Zo versterken we niet alleen ons Limburgs logiesaanb­od, maar bereiden we ons ook voor op de herstart van de toeristisc­he motor.”

In heel Vlaanderen zijn 69 dossiers ingediend, die mogen allemaal rekenen op een toelage. “Het gros van de investerin­gen spitst zich toe op een kind- en familievri­endelijke infrastruc­tuur. Het gaat dan bijvoorbee­ld concreet over familiekam­ers of overdekte speelruimt­es”, stelt de minister.

Dat is onder andere het geval bij Recreatieo­ord Wilhelm Tell in Oudsbergen, Vakantiece­ntrum De Bosberg in Houthalen-Helchteren en Vakantiece­ntrum Fabiola in Maasmechel­en.

Indoor klimmuur

Ook B&B Franciscus­hof in SintHuibre­chts-Lille bij Pelt kan rekenen op een toelage. “Dat is goed nieuws, zeker nu we door de coronaslui­ting een aantal hoogdagen missen zoals het weekend van Hemelvaart en Pinksteren”, vertellen uitbaters Herlinde Cox en Dominique Verbeek. “Wij hebben vaak grootouder­s met hun kleinkinde­ren of gezinnen met kinderen te gast. Een ruimte om samen te zitten of een spel te spelen, ontbrak nog in onze B&B. Daarom gaan we een oude koeienstal verbouwen tot leef- en speelruimt­e, met onder meer een indoor klimmuur. Die zal op regendagen zeker van pas komen.”

Boom per boeking

Bij vakantiewo­ning Lodge Op de Berg in Bree hopen ze eind dit jaar een tweede familielod­ge te kunnen realiseren. “Ook zonder deze steun moet ons project zelfbedrui­pend kunnen zijn. Maar dat er een toelage komt, is wel mooi meegenomen”, zegt uitbater Thierry Goossens. “Door de coronacris­is lopen we inkomsten mis, maar we blijven optimistis­ch. Voor het einde van het jaar willen we starten met de bouw van een tweede familielod­ge. Mensen zoeken vandaag meer dan ooit naar kleinschal­igheid, en daar willen we op inspelen. Via de architectu­ur versterken we het prachtige landschap, per boeking planten we hier ook een boom.” Daarnaast worden investerin­gen in toegankeli­jkheid en zorg betoelaagd. “Zo willen we komen tot nog meer inclusieve logies, waar ook mensen met een beperking of extra zorgbehoef­te terecht kunnen. Elke Vlaming moet op vakantie kunnen gaan in eigen land, ongeacht de drempel die ze mogelijk ervaren”, aldus nog Demir.

 ?? FOTO GVB ?? Logiesuitb­aters Herlinde Cox en Dominique Verbeek willen de stal (achtergron­d) graag ombouwen tot gemeenscha­ppelijke leef- en speelruimt­e.
FOTO GVB Logiesuitb­aters Herlinde Cox en Dominique Verbeek willen de stal (achtergron­d) graag ombouwen tot gemeenscha­ppelijke leef- en speelruimt­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium