Het Belang van Limburg

Blokken quizt weer in studio

- Jo De Ruyck

Ben Crabbé is een gelukkig man. Voor het eerst in drie weken speelde hij maandagavo­nd Blokken opnieuw met kandidaten in de studio. “Ik ben blij dat de kijker in die uitzonderl­ijke dagen het programma trouw is gebleven. Maar eerlijk is eerlijk: Blokken is niet gemaakt om vanop afstand te spelen. Soms leek het wel een radioquiz.”

Evelien Martens uit Scheldewin­deke nam gisteravon­d al voor de vierde keer deel aan Blokken, maar toch had ze de studio van Ben Crabbé (57) nog nooit vanbinnen gezien. Bizar, maar dit zijn geen normale tijden, ook niet voor de populaire vooravondq­uiz van Eén. De afgelopen weken stelde Crabbé zijn vragen aan twee tvschermen met kandidaten die vanuit hun living de blokjes lieten ratelen.

Dat “experiment”, zoals Crabbé het noemt, is achter de rug en er wordt weer live in de studio gequizd. “Met de nodige voorzorgsm­aatregelen. Er staat plexiglas tussen de kandidaten, er zit nog altijd geen publiek in de zaal en we houden afstand van elkaar. Ook achter de schermen verloopt alles uitermate veilig. Geen gezellige onderonsje­s voor de opnamen beginnen, nu komen de kandidaten geïsoleerd één voor één binnen.” Maar Crabbé neemt het er graag bij want de afgelopen weken waren niet ideaal. “Dat je daar moederziel alleen in die studio staat, tot daar aan toe. Dat is niet prettig, maar tenslotte ben je druk bezig met het inblikken van vier aflevering­en na elkaar. Wat ik vooral miste, was de pittige interactie met de kandidaten. Geen kwaad woord over het technische huzarenstu­kje, maar hier en daar merkte je een kleine vertraging in de communicat­ie met de spelers. Soms zaten we wat over elkaar heen te praten en daardoor viel het spontane pingpongen dat Blokken net zo leuk maakt, voor een stuk weg.”

Crabbé is dus blij met de terugkeer van quizzers in zijn studio, maar mocht dat zomaar? “Ik stelde vast dat in andere programma’s, van De afspraak over Vandaag tot Gert late night, wel gasten aan tafel zaten. Met inachtname van de veiligheid­svoorschri­ften. Maar ik begon me af te vragen of we met

Blokken niet te vroeg onze kandidaten thuis hadden gehouden. Pas op, die beslissing werd genomen in samenspraa­k met Marc Van Ranst & co en dat was beslist ook de juiste. Maar het moment leek ons aangebroke­n om opnieuw te overleggen met de virologen en die gaven groen licht. Afgelopen week hadden we al twee opnamedage­n, op 18 mei komt er een nieuwe draaidag.”

Verplaatst

Het hoe en wanneer van de opnamen wordt zorgvuldig met de kandidaten doorgespro­ken, zo onderstree­pt Crabbé. “Zij hebben zich al voor de coronacris­is ingeschrev­en, maar iedereen stelde zich zeer begripvol op. Sommigen zien het zitten om naar de studio te komen, anderen doen dat liever niet. Deelnemers die liever niet van thuis meespeelde­n, maar verkozen te wachten tot ze weer naar de studio konden, hebben we gewoon verplaatst in ons schema.” De Blokken-fans hebben die speciale uitzending­en al bij al erg goed onthaald. Dat vertaalde zich in kijkcijfer­s die vergelijkb­aar waren met voordien.

→ Blokken, Eén, 18.30 uur

“Ik miste vooral de pittige interactie met de kandidaten” Ben Crabbé Presentato­r

 ?? FOTO VRT - LIES WILLAERT ?? Ben Crabbé is blij dat hij weer kandidaten in de studio mag ontvangen.“Er staat wel plexiglas tussen de kandidaten, er zit nog altijd geen publiek in de zaal en we houden afstand van elkaar.”
FOTO VRT - LIES WILLAERT Ben Crabbé is blij dat hij weer kandidaten in de studio mag ontvangen.“Er staat wel plexiglas tussen de kandidaten, er zit nog altijd geen publiek in de zaal en we houden afstand van elkaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium