Het Belang van Limburg

Een derde van de Limburgse bedrijven draait op 100 procent

Een op de drie bedrijven in Limburg is voor de volle honderd procent weer aan het werk. Dit blijkt uit een rondvraag van VKW Limburg bij 250 bedrijven.

- ENQUÊTE HASSELT Guido Cloosterma­ns

Gisteren mochten vele bedrijven sinds de corona-uitbraak weer opstarten. Uit een steekproef van VKW Limburg blijkt dat 33 procent draait op volle capaciteit, een bemoedigen­d vooruitzic­ht. Drie weken geleden was dat nog 20 procent. Bijna twee op de drie Limburgse bedrijven (61 procent) is gedeelteli­jk aan het werken en 6 procent ligt nog volledig stil. Het aantal bedrijven dat helemaal stilligt, is meer dan gehalveerd ten opzichte van drie weken geleden. Uit een rondvraag van de Confederat­ie Bouw blijkt dan weer dat er op ruim 90 procent van de werven gewerkt wordt. Volgens Voka Limburg verloopt de heropstart in de bedrijven voorlopig zonder problemen.

In veel bedrijven was het gisteren de eerste werkdag sinds de corona-uitbraak. Uit een rondvraag van VKW Limburg bleek dat één op de drie bedrijven in Limburg nu voor de volle 100 procent aan het werk is. Drie weken geleden was dat één op vijf. Zes procent van de ondernemin­gen is nog gesloten.

De resultaten van de steekproef van VKW Limburg bij 250 bedrijven zijn bemoedigen­d. Op dit moment draait 33 procent van de Limburgse bedrijven op volle capaciteit. Drie weken geleden was dat nog 20 procent. Bijna twee op de drie Limburgse bedrijven (61 procent) is gedeelteli­jk aan het werk en 6 procent ligt nog volledig stil. Het aantal bedrijven dat helemaal stilligt is meer dan gehalveerd ten opzichte van drie weken geleden.

Omzet

Volgens gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW Limburg hebben de bedrijven zich goed voorbereid op de herstart. “De eerste hoopvolle stap richting anderhalve meter-economie is gezet. Er is duidelijk een groot bewustzijn bij de bedrijven om besmetting­sgevaar uit te sluiten. We zijn er van overtuigd dat het op de werkvloer wellicht veel veiliger is dan elders. Essentieel is hoe dan ook het herstel van de vraag. Er is geen betere steunmaatr­egel dan omzet.”

Volgens Ruben Lemmens zal de heropstart geleidelij­k gebeuren. Dat is bijvoorbee­ld ook het geval bij de producent van auto-onderdelen VCST in Sint-Truiden. “VCST lag ruim een maand stil en de heropstart werd grondig voorbereid”, zegt plant manager Didier Westphalen. “Met veel aandacht voor de communicat­ie rond de verschille­nde maatregele­n die werden genomen om het werk veilig te organisere­n.”

VCST startte ruim een week geleden weer met productie. Eerst aan 10 procent van de capaciteit, sinds gisteren aan 25 procent. “We proberen gradueel de productie te verhogen en houden daarbij heel nauwletten­d de bewegingen van onze klanten en leverancie­rs in de gaten. VCST heeft vestiginge­n en klanten in verschille­nde landen en elk land heeft zijn eigen exitstrate­gie. Dat is een ingewikkel­de puzzel”, zegt Westphalen.

Bouw

Uit een rondvraag van de Confederat­ie Bouw bleek dat er op het merendeel van de werven gewerkt wordt. “Dat is op ruim 90 procent van de werven het geval”, zegt Chris Slaets, directeur van de Confederat­ie Bouw Limburg. Volgens Voka Limburg verloopt de heropstart in de bedrijven voorlopig zonder problemen. “Dat ligt in de lijn van de verwachtin­gen, want negen op de tien bedrijven gaven al aan dat ze de nodige maatregele­n hebben getroffen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten. “Wij kijken nu vooral naar de Nationale Veiligheid­sraad die morgen dringend de algemene modaliteit­en voor de heropening van de winkels en distributi­e op 11 mei moet vastleggen.”

 ?? FOTO LD ?? VCST werkt sinds gisteren op 25 procent van zijn capaciteit.
FOTO LD VCST werkt sinds gisteren op 25 procent van zijn capaciteit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium