Het Belang van Limburg

Algemene zorg weer voorzichti­g gestart

- Koen Snoekx

ZIEKENHUIZ­EN

Bijna twee maanden na het schrappen van alle nietdringe­nde ingrepen en consultati­es zijn de ziekenhuiz­en gisteren weer gestart met algemene zorg. “Omdat het aantal opnames van Covid-patiënten stagneert, kiezen we voor een voorzichti­ge heropstart”, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL in Genk.

In de Limburgse ziekenhuiz­en ging de afgelopen weken nagenoeg alle aandacht naar patiënten met Covid-19. Maar nu de epidemie steeds meer onder controle lijkt, is een heropstart van de algemene zorg opnieuw mogelijk.

In het ZOL in Genk sijpelden de eerste patiënten gisteren binnen.

“Elke patiënt die zich aanmeldt, moet eerst grondig zijn handen ontsmetten en krijgt van ons een chirurgisc­h mondmasker. Eigen mondmasker­s laten we niet toe”, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL in Genk. Om lange wachtrijen in de inkomhal te vermijden, worden patiënten pas op hun afdeling gescreend. “Ambulante patiënten die voor een gewone raadplegin­g komen, krijgen een groene, oranje of rode bol op hun dossier, afhankelij­k van hoe groot de kans is dat ze het coronaviru­s dragen. We testen deze patiënten niet omdat we de uitslag pas daags nadien hebben. Het is aan de arts om te beslissen of hij een patiënt die mogelijk besmet is toch wil zien, of dat hij kiest voor een nieuwe afspraak. Onze artsen zijn sowieso goed beschermd omdat ook een patiënt die een groene codering krijgt, nooit voor honderd procent zeker coronavrij is.”

Borsttumor

Ook chirurgisc­he patiënten voor wie een ziekenhuis­opname noodzakeli­jk is, krijgen een groene, oranje of rode codering. “Bij een rode bol wordt er altijd ter plaatse getest op Covid-19”, zegt Bormans. “Ook hier moet de arts oordelen of een ingreep noodzakeli­jk is. Als er sprake is van een borsttumor waarbij het risico op uitzaaiing op korte termijn groot is, kan

de arts kiezen voor een ingreep. De patiënt zal dan aan het einde van de dag behandeld worden, waarna de operatieza­al grondig gedesinfec­teerd wordt. Anderzijds kan een arts ook beslissen om bijvoorbee­ld een zware hartingree­p bij een besmette patiënt uit te stellen, omdat dit voor een bijkomend risico zorgt.”

Looplijnen

In het ZOL zijn sinds gisteren de helft – 12 van de 23 – operatieza­len opnieuw operatione­el. “Dat wil niet zeggen dat we meteen ook aan 50 procent van de patiënten zitten. Per zaal zijn er immers minder patiënten, omdat er na elke ingreep grondig ontsmet moet worden.” Naast het grondig ontsmetten neemt het ZOL nog andere voorzorgsm­aatregelen. “Om besmetting­en in het ziekenhuis te vermijden, is er op verschille­nde plaatsen plexiglas geïnstalle­erd, moeten patiënten bepaalde looplijnen volgen en zijn in de wachtzalen stoelen afgeplakt. We laten ons personeel ook controlere­n of de wachtzalen niet te vol zitten.”

Druk op intensieve

Het ZOL benadrukt dat het kiest voor een voorzichti­ge heropstart. “We merken dat de daling van het aantal ziekenhuis­opnames in Limburg, in tegenstell­ing tot het nationale niveau, eerder stabilisee­rt”, zegt Bormans. “Vandaag hebben we 23 intensieve Covid19-patiënten, tijdens de piek waren er dat 39. Toch blijft 23 een hoog aantal. De overheid vraagt ons om een kwart van onze 52 erkende intensive care-bedden – dat zijn er dus 13 – te reserveren voor coronapati­ënten. Binnen 48 uren moeten we kunnen opschalen naar 26, binnen zeven dagen naar 52. Maar met 23 intensieve coronapati­ënten zitten we dus nog altijd in de buurt van die eerste opschaling. Daarom breken we nog geen Covid-afdelingen af. De epidemie kan immers snel opnieuw de andere richting uitgaan. Met die tweede piek in ons achterhoof­d hopen we tussendoor wel zoveel mogelijk dringende ingrepen uit te voeren.”

De huisartsen spelen hierbij een grote rol. “Een huisarts, die een patiënt vaak als eerste ziet, kan aandringen op een consultati­e. Het is immers belangrijk dat patienten met symptomen die kunnen wijzen in de richting van een ernstige aandoening niet wegblijven uit de ziekenhuiz­en. Het kan niet de bedoeling zijn dat er uiteindeli­jk meer doden gaan vallen door uitgesteld­e ingrepen dan primair door een coronabesm­etting.”

‘Bufferwach­tzaal’

Ook de andere Limburgse ziekenhuiz­en werken gefaseerd aan een heropstart van de normale activiteit­en. “Door de regels rond social distancing, zullen we maximaal naar een capaciteit van 50 procent kunnen in vergelijki­ng met de situatie voor de crisis”, zegt dr. Raf Lippens van Sint-Trudo in SintTruide­n. “Bij de heropstart geven we voorrang aan patiënten met uitgesteld­e en/of dringende afspraken, onderzoeke­n of ingrepen. De patiënt wordt hiervan op de hoogte gebracht.” Opmerkelij­k: Sint-Trudo heeft een ‘bufferwach­tzaal’ ingericht. “Hierdoor kunnen we garanderen dat er altijd voldoende afstand kan gehouden worden in de effectieve wachtzalen.”

Telefonisc­h

In het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder schatten ze de capaciteit bij de heropstart op “minder dan 50 procent”. “We hebben onze uitgesteld­e zorg geanalysee­rd en gaan ervoor zorgen dat patiënten van wie de zorg ondertusse­n dringend of semi-dringend is, eerst geholpen kunnen worden. Een telefonisc­he bevraging helpt om hier een eerste triage te doen”, zegt woordvoers­ter Diane Mombers.

In het AZ Vesalius in Tongeren vinden deze week enkel dringende ingrepen plaats. “Vanaf volgende week volgen andere ingrepen”, zegt woordvoers­ter Sarina Simenon, die de capaciteit in het ziekenhuis bij de heropstart schat op zo’n 60 procent.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? In het ZOL in Genk sijpelen de eerste patiënten binnen. “Elke patiënt die zich aanmeldt, moet eerst grondig zijn handen ontsmetten en krijgt van ons een chirurgisc­h mondmasker.”
FOTO DICK DEMEY In het ZOL in Genk sijpelen de eerste patiënten binnen. “Elke patiënt die zich aanmeldt, moet eerst grondig zijn handen ontsmetten en krijgt van ons een chirurgisc­h mondmasker.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium