Het Belang van Limburg

Elise Mertens weet weer wat tennissen is

Tennis, golf, atletiek en kajak kregen maandag groen licht om de trainingen voor het eerst sinds half maart te hervatten, weliswaar onder strikte voorwaarde­n. Het sein voor enkele toppers om hun kot meteen te verlaten.

- Jürgen Schrooten

Elise Mertens (24), onze nationale nummer één, was er als de kippen bij om samen met haar coach/vriend Robbe een balletje te slaan in Bree. “Nu besef ik pas echt hoeveel ik van dit spelletje hou”, zei de Hamontse na haar eerste training.

Geen overrompel­ing op de Kim Clijsters Academy in Bree, maandagmid­dag. Integendee­l, slechts twee van de negen outdoor gravelbane­n zijn in gebruik. Op het ene terrein traint een vader met zijn twee zonen, iets verderop werken Elise Mertens en Robbe Ceyssens zich in het zweet. “Alles was nochtans volgeboekt, maar in het weekend werden er nog extra restrictie­s opgelegd door de overheid. Zo mochten er plots toch geen lessen gegeven worden”, vertelt Carl Maes, directeur van de Kim Clijsters Academy. “Wij zijn natuurlijk een academie, waar lesgeven centraal staat. Die lessen hebben we in laatste instantie dus allemaal moeten afblazen. Vandaar dat het hier nu zo rustig is.”

Nog geen Clijsters

Op iedere baan hangen er geplastifi­ceerde affiches waarin de voorzorgsm­aatregelen nog eens uitgelegd worden. Daarnaast is ieder terrein voorzien van ontsmetten­de handgels en doekjes. Veiligheid boven alles.

Kim Clijsters zelf is niet te bespeuren op haar eigen academie. De Breese zit momenteel de laatste dagen van haar twee weken quarantain­e uit, nadat ze lange tijd met haar gezin in de Verenigde Staten heeft vertoefd. Die andere topper, Elise Mertens, is dus wel al van de partij. Zij maakt voor het eerst sinds lang weer kennis met gravel.

“En dat deed deugd”, zegt het nummer 23 van de wereld na haar eerste training. “Ik heb hier echt naar uitgekeken. Constant binnen zitten, je conditie thuis wat onderhoude­n... Allemaal goed en wel, maar in de praktijk moet het op een tennisbaan gebeuren hé.

Wedstrijde­n mogen we nog eventjes vergeten, maar nu kunnen we tenminste toch al trainen.” Hoewel ze al een tijdje niet meer heeft getennist, ziet het er allemaal nog vrij goed uit. “Het viel prima mee. Het was zeker niet roestig . (lacht) Al was het in het begin wel even zoeken naar de goede slagen en het vlotte benenspel.”

Geen coronakilo’s

Normaal gezien had Mertens deze week in Madrid moeten spelen, gevolgd door Rome, een weekje trainen en Roland Garros. Maar die tornooien werden, net als het grasseizoe­n daarna, al geschrapt. “Dat was natuurlijk even balen, maar ik heb het intussen een plaats kunnen geven. Het heeft geen zin om je druk te maken over iets dat je zelf niet in de hand hebt. Hoe graag ik ook tennis, de gezondheid primeert.” Mertens ziet er nog altijd even scherp uit. Van coronakilo­otjes heeft ze duidelijk geen last. “Ik let sowieso altijd goed op mijn voeding”, zegt ze. “En ik onderhoud mijn conditie ook goed. Al is het, zo lang we niet weten wanneer de competitie hervat wordt, wel erg moeilijk om een trainingsp­lan op te maken. In het tennismili­eu spreken ze van een herstart op 13 juli, maar daar vrees ik voor. Zelfs de Amerikaans­e tour die erop volgt hangt aan een zijden draadje. Door deze coronacris­is besef ik pas echt hoeveel ik van dit spelletje hou. Ik mis de competitie, spelen voor een volgepakt centre court en zelfs de zenuwen die bij een topwedstri­jd horen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS
FOTO JG ?? Elise Mertens werkte voor het eerst sinds lang weer een tennistrai­ning af. “Het viel al bij al goed mee, ik was niet roestig.”
Aan iedere baan hangen er affiches met de voorzorgsm­aatregelen.
FOTO JEFFREY GAENS FOTO JG Elise Mertens werkte voor het eerst sinds lang weer een tennistrai­ning af. “Het viel al bij al goed mee, ik was niet roestig.” Aan iedere baan hangen er affiches met de voorzorgsm­aatregelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium