Het Belang van Limburg

Maaslandse muzikant maakt nummer met drummer van Bowie dankzij coronacris­is

- Christof Rutten

Creativite­it hou je niet tegen, ook een virus kan dat niet. De Maaslandse muzikant Pieter Franssen (29) heeft tijdens de lockdown een nummer opgenomen met drummer Poogie Bell, die eerder al op de vellen roffelde bij David Bowie en Herbie Hancock.

Het is niet de enige internatio­nale muzikant die meedoet op het nummer Platina, een muzikale mix van jazz, fusion en een vleug hiphop. Franssen sprak zijn internatio­nale netwerk aan. Mede-Maaseikena­ar Wim Segers (Compro Oro en vele andere projecten) levert een bijdrage op vibrafoon vanuit Gent. De Braziliaan­se gitarist Flavio Silva is in de videoclip die het nummer vergezelt te zien vanuit zijn kot in New York. De Italiaanse saxofonist Alessandro Russo doet zijn ding vanuit Rotterdam. De Nederlands­talige tekst komt van rapper Frank Borkelmans. En zo levert elke muzikant, ieder van

uit zijn eigen kot, een bijdrage.

Chaka Khan

Franssen is sessiemuzi­kant (drum, piano) en producer die over een eigen studio beschikt in Elen. Als muzikant werkt hij onder anderen samen met Vlaamse artiesten als Günther Neefs, Mama’s Jasje, Wim Soetaer en zijn “Ierse vriend” Johnny Logan. Maar net als bij zijn muzikale collega’s ligt ook zijn werk nu voor een groot gedeelte stil.

“Maar creativite­it kan je niet tegenhoude­n”, zegt hij. “Ik ben begonnen aan opnames van een EP die ik in het najaar wil uitbrengen onder mijn eigen naam. Platina is één van de nummers die daarop komt te staan. Mijn doel is dat ik voor die EP met een heleboel muzikanten ga samenwerke­n, overal ter wereld. Met Poogie Bell had ik eerder al online contact. Ik had hem enkele nummers van mij gestuurd met de vraag of hij aan eentje wilde meewerken. Hij koos voor Platina. Je ziet hem in de clip de intro inspreken en drums spelen. Ikzelf drum ook, maar op een elektronis­ch exemplaar.” Poogie Bell is niet de eerste de beste. “Hij werkte samen met David Bowie, Marcus Miller, Erykah Badu, Chaka Khan, Herbie Hancock…. Het is ongelofeli­jk met wie hij allemaal heeft gemusiceer­d. Hij kan alles, maar blijft altijd heel bescheiden.”

Fietsen met de dochter

De beelden van Poogie, Pieter en alle andere muzikanten werden door video editor Andy Klaps van de VRT in een clip gegoten. Daarin zie je ook de lege straten van Maaseik, Elen en omstreken. “Die heb ik gemaakt”, zegt Pieter. “Tijdens mijn fietstocht­jes die ik nu in de lockdown maak met achterop mijn tweejarige dochter Ellie. Nu is het alweer ietsje drukker op straat, maar ik stond er van te kijken hoe stil het land ligt. Ik kwam op sommige tochten niemand tegen onderweg.”

Het nummer Platina is dan ook voor 100 procent coronagere­lateerd. “Als freelance muzikant en producer in mijn studio ben ik altijd bezig. Daarnaast geef ik ook les. Nu doe ik dat net als andere collega’s online of via Skype. Doe maar eens je eigen ding als je agenda al voor twee jaar vastligt. Maar nu ging dat wel en ben ik er voor gegaan.” Ondertusse­n is Pieter al aan andere nummers bezig. Ook met muzikanten die niet op Platina hebben meegewerkt. → soundcloud.com/pieter-franssen-music

 ?? FOTO
FOTO RR ?? Pieter Franssen: “Als freelance muzikant en producer in mijn studio ben ik altijd bezig. Doe maar eens je eigen ding als je agenda al voor twee jaar vastligt. Maar nu ging dat wel en ben ik er voor gegaan.”
FOTO FOTO RR Pieter Franssen: “Als freelance muzikant en producer in mijn studio ben ik altijd bezig. Doe maar eens je eigen ding als je agenda al voor twee jaar vastligt. Maar nu ging dat wel en ben ik er voor gegaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium