Het Belang van Limburg

Vlaming blijft voorzichti­g met bezoek en winkelen

Ondanks de versoepeld­e coronamaat­regelen staat nog altijd de helft van de Vlamingen (47%) geen extra sociaal contact toe. Dat blijkt uit een representa­tieve enquête bij 924 Vlamingen in opdracht van onze krant.

- Ruben Steegen

De bevraging werd afgelopen dinsdag afgenomen, nadat de nieuwe regels rond bezoek en winkelen van kracht waren. “Toch zien we dat de Vlaming voorzichti­g blijft”, zegt Cedric Goetgebuer van het marktonder­zoeksburea­u Ipsos. Zo heeft 33% van de Vlamingen zijn of haar sociale bubbel sinds zondag niet uitgebreid uit veiligheid­soverwegin­gen. Nog eens 13% doet dat niet omdat ze geen keuze tussen vrienden en familie kunnen maken.

Ook in de winkel blijven we voorzichti­g: nauwelijks 3% is van plan om te gaan funshoppen. 44% beperkt zich ondanks de algemene heropening tot essentiële handelszak­en zoals supermarkt­en en apothekers. De resultaten stemmen het nationaal crisiscent­rum en viroloog Marc Van Ranst hoopvol. “Dit toont aan de meerderhei­d van de mensen op een verstandig­e manier met de geleidelij­ke versoepeli­ng omgaat. Nu is het zaak om te blijven volhouden.”

Ondanks de versoepeli­ng van de coronamaat­regelen rond sociaal contact heeft 47% van de Vlamingen zijn bubbel

nog niet uitgebreid. Ook ons winkelgedr­ag blijft erg terughoude­nd. Dat blijkt uit een enquête bij 924 Vlamingen die deze krant liet uitvoeren.

Marktonder­zoeksburea­u Ipsos hield in opdracht van uw krant een representa­tieve enquête bij 924 Vlamingen, onder wie 115 Limburgers. De vragenlijs­t werd dinsdag afgenomen, nadat de versoepeld­e maatregele­n rond sociaal contact en winkelen van kracht waren. “Als we één ding mogen onthouden, is het wel de grote terughoude­ndheid van de Vlaming wat betreft het mengen van onze sociale bubbels”, zegt onderzoeke­r Cedric Goetgebuer van Ipsos.

Zo blijkt dat 47% van de bevolking sinds dinsdag nog altijd geen nieuwe sociale contacten heeft gelegd: 33% doet dat uit gezondheid­soverwegin­gen, de overige 13% omdat ze geen keuze tussen vrienden en familie kunnen maken. “De bezorgdhei­d is het grootst bij 65-plussers. In die groep ontvangt 46% uit voorzorg geen bezoek. Bij volwassen tussen de 25 en 34 jaar zakt dat naar een schamele 16%. Over het algemeen zien we dat jongvolwas­senen (1834 jaar) veel meer sociale contacten hebben dan ouderen.”

Funshopper­s

Een op de drie (34%) Vlamingen heeft zijn bubbel sinds zondag weliswaar uitgebreid, maar houdt zich daarbij strikt aan de regels. Nog eens 17% geeft aan contact te hebben met andere mensen en de regels ‘naar eigen inzicht’ te interprete­ren. Een kleine minderheid (2%) trekt zich weinig van de maatregele­n aan en had ook voor 4 mei al sociale contacten. In de leeftijdsc­ategorie 18-24 jaar stijgt dit naar 5%.

De percentage­s voor Limburg liggen in lijn met de Vlaamse cijfers en verschille­n niet significan­t. Op provinciaa­l niveau valt enkel op dat mensen in Vlaams-Brabant duidelijk voorzichti­ger zijn in hun sociale contacten dan de rest van Vlaanderen.

“Ook het winkelgedr­ag van de Vlaming is erg terughoude­nd”, zegt Goetgebuer. 44% gaat enkel naar essentiële zaken zoals voedingswi­nkels. Precies de helft van de respondent­en trekt “zo weinig mogelijk en enkel als het echt nodig is” naar een niet-essentiële winkel. Slechts 3% van de Vlamingen is van plan om te gaan ‘funshoppen’. Nog eens 3% gaat wel winkelen in niet-essentiële handelszak­en, maar doet dat vooral om (lokale) handelaars te steunen. Ook hier verschille­n de Vlaamse cijfers nauwelijks met de Limburgse. “We zien ook dat de sociale klasse, gemeten op basis van het opleidings­niveau en beroep, geen invloed heeft op de resultaten. Het is dus niet zo dat een bepaalde sociale klasse meer aan funshoppen doet of meer bezoek ontvangt.” De onderzoeke­rs vonden geen significan­te verschille­n terug tussen mannen en vrouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium