Het Belang van Limburg

Draaiboek voor zomerkampe­n: geen tweedaagse of stadsspel

“We hopen nu dat de Nationale Veiligheid­sraad snel groen licht geeft.” CORONACRIS­IS

- Thomas Jansen

De Vlaamse jeugdbeweg­ingen hebben samen met viroloog Marc Van Ranst, Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en andere actoren uit het jeugdwerk een draaiboek voor de zomerkampe­n gemaakt. De inhoud blijft geheim, al bereiden leiding en leden zich best voor op “het meest ongewone kamp ooit”. Activiteit­en buiten het terrein, zoals een tweedaagse of een stadsspel, zijn zo goed als zeker uitgeslote­n. Al willen de jeugdbeweg­ingen de eigenheid van een zomerkamp behouden. Zo kunnen kinderen op kamp volgens hen niet voortduren­d anderhalve meter afstand houden. Ze vragen nu aan de Nationale Veiligheid­sraad om snel een beslissing te nemen.

KINDEREN HASSELT

Op de persconfer­entie van de Nationale Veiligheid­sraad woensdag viel er geen woord over de zomerkampe­n, maar dat was geen verrassing. Op vraag van de jeugdbeweg­ingen en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is die beslissing een maand geleden al uitgesteld naar eind mei, in de hoop dat de kans op goedkeurin­g dan groter is. “Liever een late ja dan een vroege nee”, vatte Dalle het al meermaals samen.

Voor de jeugdbeweg­ingen mag een beslissing echter niet veel langer op zich laten wachten. Samen met onder meer de Vlaamse Jeugdraad, minister Dalle en viroloog Marc Van Ranst hebben ze een draaiboek opgesteld. Daarin staan enkele maatregele­n en richtlijne­n voor een veilige organisati­e van de zomerkampe­n, maar ook van andere activiteit­en uit de jeugdsecto­r.

Wat er in dat draaiboek staat, blijft voorlopig geheim. Wel zijn er geruchten dat het aantal deelnemers per zomerkamp gelimiteer­d zou worden op vijftig, maar dat is niet bevestigd. Een kamp waarbij de kinderen voortduren­d anderhalve meter afstand moeten houden, is voor de jeugdbeweg­ingen uitgeslote­n. “We moeten onze eigenheid kunnen behouden”, zegt KSA-woordvoerd­er Brecht Goerlandt. “De aanpassing­en mogen niet ten koste gaan van alles.” Toch zullen de maatregele­n ingrijpend zijn. Wie al langer mee op kamp gaat, bereidt zich best voor op “het meest ongewone kamp ooit”, zo is te horen bij een koepelorga­nisatie. Activiteit­en buiten het terrein, zoals een tweedaagse of een stadsspel, zijn zo goed als zeker uitgeslote­n.

Volgende week

Het draaiboek zal nu snel voorgelegd worden aan de Nationale Veiligheid­sraad. De jeugdbeweg­ingen hopen nu op een snelle beslissing. “Liefst volgende week al”, zegt Niels De Ceulaer van Chiro Vlaanderen. “De leiding moet immers voldoende tijd hebben om het kamp op een veilige manier te organisere­n. Zeker nu de examens voor sommigen ook nog eens tot de laatste dag van juni zullen duren, is een snelle beslissing echt wel nodig.” Het is echter nog niet zeker of de Nationale Veiligheid­sraad volgende week samenkomt.

De zomerkampe­n behoren in principe tot fase 3, en die gaat ten vroegste op 8 juni in. Wanneer daarover gecommunic­eerd wordt, is niet duidelijk. Dalle en Van Ranst roepen nu al op om de volgende Veiligheid­sraad over kinderen en jeugd te laten gaan. “We gaan dat zeker meenemen”, belooft Jan Jambon (N-VA), die als Vlaams minister-president deel uitmaakt van die Veiligheid­sraad. “We hopen zo snel mogelijk een beslissing te nemen over de zomerkampe­n, maar dat moet eerst afgestemd worden met virologen.”

Voorbereid­ing

In afwachting daarvan zijn de meeste jeugdbeweg­ingen al begonnen met de voorbereid­ing van hun jaarlijks hoogtepunt. “We zijn ons kamp aan het organisere­n alsof het kan plaatsvind­en”, zegt Joris Gielen, één van de drie groepsleid­ers bij Scouts en Gidsen Maaseik. Hun Kapoenen (6 tot 8 jaar) en Kawelpen (8 tot 11 jaar) vertrekken al op 4 en 2 juli, dus de tijd dringt. “Voor de oudste groepen hebben we de geplande tweedaagse wel al geschrapt en vervangen door andere activiteit­en. De inschrijvi­ngen lopen ook al binnen, al moeten de ouders nog niet betalen tot we zeker zijn dat het kamp kan doorgaan.”

Een zomer zonder kampen, daar lijkt echter niemand rekening mee te houden. “Voor ons is dat op dit moment een zeer pessimisti­sche gedachte”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “We zijn hoopvol, maar we moeten in ons achterhoof­d houden dat een opflakkeri­ng van het virus roet in het eten kan gooien. Dan zullen wij dat met pijn in het hart, maar zonder morren, aanvaarden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Een kamp waar de kinderen voortduren­d anderhalve meter afstand moeten houden, is voor de jeugdbeweg­ingen uitgeslote­n.
FOTO SVEN DILLEN Een kamp waar de kinderen voortduren­d anderhalve meter afstand moeten houden, is voor de jeugdbeweg­ingen uitgeslote­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium