Het Belang van Limburg

En nu even niets meer

- Reacties: dekern@hbvl.be Timmie van Diepen

Voor veel ouders zal het vandaag een heuglijke dag zijn. Na twee maanden gaan sommige klassen schoorvoet­end weer open. Maandag volgen de musea en dierentuin­en, de kappers en andere contactber­oepen. Zo zullen we in nauwelijks twee weken van een economie in lockdown naar een min of meer normale wereld zijn geëvolueer­d. Op de horeca na, draait de mallemolen van weleer weer.

Uit onze enquête, die u hiernaast kan lezen, blijkt dat de Vlaming voorlopig voorzichti­g omgaat met die herwonnen vrijheid. We gaan gelukkig nog niet massaal shoppen en ook het sociaal contact blijft beperkt. Dat is hoopvol, want het betekent dat de burgerzin waarop wordt gerekend, geen hol begrip is. Maar helaas zal het weinig efficiënt blijken als niet iedereen diezelfde terughoude­ndheid aan de dag blijft leggen. De uitdaging op dat vlak wordt groter hoe langer deze situatie aansleept.

Bij velen creëren de versoepeli­ngen een vals gevoel van veiligheid, terwijl waakzaam blijven meer dan ooit belangrijk is. Iedere maatregel die wordt afgebouwd, heeft helaas ook een invloed op hoe deze pandemie zich gedraagt. Hoe goed we ons ook proberen te beschermen, er zal onvermijde­lijk meer contact zijn en het virus zal daar dankbaar gebruik van maken.

Wat het precieze effect van die versoepeli­ngen is, daarnaar is het voorlopig gissen. Ook voor de experts. Met een incubatiet­ijd tot twee weken, zal eind deze maand pas ten volle blijken hoeveel nieuwe brandstof we het virus hebben gegeven.

De marge waarmee wetenschap en politiek moeten werken, is in ieder geval bijzonder klein, zo blijkt uit het reproducti­egetal dat nu al opnieuw stijgt van 0,6 naar 0,8. Gemiddeld besmetten tien personen met corona in ons land nu acht anderen. Zo lang dat cijfer onder de 1 blijft, neemt de epidemie af. Gaan we daarboven, dan riskeren we een tweede golf. De kans dat we straks die grens bereiken of er over gaan, is dus reëel. Zo lang er geen vaccin is, blijft de enige optie dan ook om de exitstrate­gie in een voortduren­d evenwicht te houden met dat reproducti­egetal. Dat betekent dat we ook de moed moeten hebben om restrictie­s opnieuw in te voeren, ook al zal dat meer kritiek opleveren dan de eerste keer.

Ook wij, de media, hebben daarin een rol te spelen. Wat voor zin heeft het om valse hoop te geven als de realiteit ons tot nederighei­d dwingt? Twijfel en een gebrek aan vooruitzic­ht verkopen misschien niet, het is wel de werkelijkh­eid waarover we moeten rapportere­n. En die zegt: nu temporiser­en, nu even geen versoepeli­ngen meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium