Het Belang van Limburg

Limburgse parlements­leden van Open Vld steunen Tommelein, maar doen leden dat ook?

Vanaf maandag kunnen de 54.162 leden van Open Vld kiezen wie Gwendolyn Rutten opvolgt als voorzitter. Wie is in Limburg favoriet? Coach Bart Tommelein of ideoloog Egbert Lachaert?

- Liliana Casagrande

Voor de functie van voorzitter zijn er vier kandidaten: de Brusselse Els Ampe (41), West-Vlamingen Stefaan Nuytten (56) en Bart Tommelein (58) en Oost Vlaming Egbert Lachaert (42). Ampe en Tommelein zitten in het Vlaams Parlement, Lachaert is fractielei­der in de Kamer. Alles wijst erop dat het vooral een duel wordt tussen Lachaert en Tommelein. Deze vrijdagavo­nd om 20 uur kruisen de vier voor de laatste keer de degens, u kan het debat volgen via de Facebookpa­gina van Open Vld.

Parlements­leden

Hoe kijken ze in Limburg tegen die verkiezing­en aan? Wie is de grootste kanshebber? Zal het ook een invloed hebben op wie in de toekomst de beste plaats op de lijst krijgt? Uit een rondvraag bij enkele liberalen blijkt dat het moeilijk te voorspelle­n is. Tommelein heeft in elk geval steun van de parlements­leden, al laat niet iedereen in zijn kaarten kijken. De burgemeest­er van Oostende heeft hier goede connecties. Die dateren nog uit zijn periode als woordvoerd­er van Patrick Dewael. Aan welke kant Dewael staat, is duidelijk: Tommelein was zelfs getuige op zijn huwelijk. Aangezien Dewael de machtigste liberaal is in deze contreien, helpt dat Tommelein een stuk vooruit. Maar die lijn kan je niet zomaar doortrekke­n naar de leden. En uiteindeli­jk heeft iedereen evenveel stemrecht: een minister, een parlementa­riër of iemand met een lidkaart. De analyse die de liberalen in Limburg maken, is overal dezelfde: Lachaert is meer bezig met ideologie en economie, Tommelein gaat breder. Lachaert is donkerblau­w en focust op de kernwaarde­n van de liberalen., Tommelein is een betere communicat­or. “Hij heeft de capaciteit­en van een coach”, zegt Vlaams Parlements­lid Marino Keulen die openlijk zijn kameraad Tommelein steunt. “Een teamspeler”, zegt ook Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts.

“Maar”, zo stelt ook iemand vast, “dat donkerblau­we van Lachaert is de laatste tijd wat verbleekt. Hij heeft het nu ook over samenleven of over ethische thema’s.” Degenen die Lachaert niet steunen, verwijzen naar het moment waarop hij de vorming van de paarsgroen­e regering heeft afgeschote­n. Dat zit sommigen hoog. Lachaert streed duidelijk voor paars-geel (dus met N-VA) maar sinds hij kandidaat-voorzitter is, heeft hij die houding bijgestuur­d. Hij zegt dat zijn verzet indertijd vooral gericht was tegen de nota van PS-voorzitter Paul Magnette. Als hij voorzitter wordt, wil hij dat de regeringso­nderhandel­ingen vanuit het centrum vertrekken, waarbij Open Vld samen met MR en CD&V een startnota schrijft.

Partijlede­n

“De parlementa­riërs mogen dan al Tommelein steunen, bij de raadsleden en de bestuursle­den is een grote meerderhei­d voor Lachaert”, zegt een liberaal uit het Lachaert-kamp. “Mensen houden van vernieuwin­g en de partij heeft een nieuw gezicht nodig.” Dat de verkiezing van Lachaert de volgende lijstvormi­ng door elkaar zou schudden, gelooft deze liberaal niet en hij is niet de enige. Alexander De Croo heeft dat indertijd al eens geprobeerd, maar dat is niet gelukt. Daar is trouwens ook een technische reden voor. Limburg heeft maar één afdeling van Open Vld. Andere provincies zijn opgesplits­t in 3 tot zelfs 6 regio’s, waardoor het daar voor een nationale voorzitter makkelijke­r is om zich te mengen met de lijstvormi­ng. Als verschille­nde afdelingen uit één kieskring een consensus moeten vinden, laten ze dat al makkelijke­r over aan Brussel. In Limburg blijft dat in handen van de Limburgers, daar maakt niemand zich zorgen om. De Limburgers die openlijk Lachaert steunen, zijn redelijk beperkt: fractielei­der in de provincier­aad Frederick Vandeput, toekomstig burgemeest­er van Bilzen Bruno Steegen en ex-schepen van Maasmechel­en Caroline Penders. Voor een zoomsessie die Lachaert onlangs organiseer­de voor Haspengouw schreef zich maar een twintigtal leden in, waarvan drie van de familie Schiepers. “De verkiezing­en leven echt niet”, zegt een andere liberaal. “Aangezien er geen fysieke campagne is geweest en niet overal de gebruikeli­jke debatten, hebben de kandidaten hun standpunte­n niet moeten aanscherpe­n. Inhoudelij­k zijn er dus weinig verschille­n.”

Nieuw bestuur

Wie de nieuwe voorzitter wordt, weten we ten vroegste vrijdag 22 mei. Als niemand de absolute meerderhei­d haalt, volgt een tweede ronde voor de twee met de meeste stemmen. Dat resultaat is voor 29 mei.

De leden kiezen volgende week ook een nieuw partijbest­uur. Voor die 20 plaatsen zijn er 116 kandidaten. Dit onderdeel van de verkiezing­en is ook interessan­t als popularite­itstest. De namen van de kandidaten staan allemaal op de website van Open Vld. Ook Jaak Gabriëls en Karel Pinxten zijn kandidaat.

 ?? FOTO DBA ?? Alles wijst erop dat de voorzitter­sverkiezin­g bij Open Vld - die maandag begint vooral een duel wordt tussen Bart Tommelein (l.) en Egbert Lachaert (r.).
FOTO DBA Alles wijst erop dat de voorzitter­sverkiezin­g bij Open Vld - die maandag begint vooral een duel wordt tussen Bart Tommelein (l.) en Egbert Lachaert (r.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium