Het Belang van Limburg

Vier uur extra sport op school. In Maaseik kan het al vanaf het vijfde leerjaar.

-

Vier uur extra beweging op school, bovenop de lessen lichamelij­ke opvoeding, met de keuze tussen voetbal of multisport. Het kan vanaf het basisonder­wijs bij scholencam­pus Van Eyck in Maaseik. Daar introducer­en ze in september een nieuw project waarmee ze de leerlingen al op jonge leeftijd in sport willen laten accelerere­n. Zo vroeg talent stimuleren is zeldzaam en misschien zelfs uniek in ons land.

“We lanceren het bewegingsp­akket in alle graden van het secundair onderwijs en breiden het uit naar het vijfde en zesde leerjaar. Het vergt veel organisati­e, maar we starten hier niet onvoorbere­id aan. Er ging veel onderzoek aan vooraf. Ook over de leeftijd wanneer je het best start is met experts vooraf besproken”, verduideli­jkt algemeen directeur Lieve Pouls. Het idee is twee jaar geleden ontstaan na een Vlaamse oproep om meer te bewegen. Bij Campus Van Eyck snoepten ze vijf minuten van elk lesuur af om zo 40 minuten aan de middagpauz­e te plakken. Die werd met allerlei sporten ingevuld. De resultaten werden bestudeerd en geanalysee­rd in samenwerki­ng met KULeuven. “Het had een positieve invloed op de concentrat­ie en resultaten van de leerlingen. Een fit lichaam zorgt voor een fitte geest.”

Geen bezigheids­therapie

Maar in Maaseik willen ze hun stempel nog meer drukken op de vorming van de leerlingen, ook door sportief talent niet verloren te laten gaan en dat al op jonge leeftijd te stimuleren. “Sport is voor velen een passie. Waarom mag dat niet met het onderwijs gecombinee­rd worden? Het vergt natuurlijk bepaalde competenti­es en de kinderen moeten goed beseffen dat het geen bezigheids­therapie is. Wie kiest voor voetbal of multisport, doet dat niet vrijblijve­nd. We verwachten resultaten. Het gaat om zelfontwik­keling, doorzettin­gsvermogen en planning. En dat in combinatie met de meer traditione­le lessen, want je zal aan het einde van de rit nog steeds je diploma moeten halen, of het nu in de richting kantoor of latijn-wiskunde is. We zullen iedereen die hiervoor kiest daarom mee begeleiden en de situaties opvolgen”, zegt Pouls.

American dream

Voor de sporten zal uitsluiten­d met gediplomee­rde trainers gewerkt worden. Met Frank Kerkhofs heeft de school bijvoorbee­ld al een voetbalcoa­ch die ook aan de slag is bij de jeugd van KRC Genk.

Er is ook een langetermi­jnvisie waarvoor de school het aanbod verder wil uitbouwen. Zo lopen gesprekken met meerdere geïnteress­eerde sportfeder­aties. Het uiteindeli­jke doel is het Amerikaans­e model met het zogenaamde collegesys­teem: daar wordt de combinatie van studies en sport zo veel mogelijk ondersteun­d. Het zijn talentenfa­brieken waar de beste studenten naar de profession­ele sportwerel­d doorstrome­n én hun diploma halen. “Zo ver staan we nog helemaal niet, maar we geloven daar wel in, en dan moet je de ambitie hebben om dat na te streven.”

Het project kreeg met Genk-middenveld­er Bryan Heynen ook een interessan­te peter die als doorgegroe­ide sporter uit de regio de weg volgde die ze bij Campus Van Eyck voor ogen hebben. Heynen is van Neeroetere­n en groeide de voorbije twee seizoenen als eigen jeugdspele­r uit tot titularis van een kampioenen­ploeg. Hij verleent zijn steun “omdat het extra energie geeft wanneer je jezelf mag uitleven tijdens je favoriete sport”.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Peter Bryan Heynen (links) van het sportproje­ct met enkele medewerker­s van Campus Van Eyck Maaseik.
FOTO MARK DREESEN Peter Bryan Heynen (links) van het sportproje­ct met enkele medewerker­s van Campus Van Eyck Maaseik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium