Het Belang van Limburg

Gemeenten kunnen vuilnisbak­ken digitaal volgen met afvalmonit­or

Na een proefperio­de in vijf gemeenten, gaat Limburg.net zijn afvalmonit­or aanbieden aan alle Limburgse gemeenten.

-

ZWERFVUIL “Als we aan de inwoners vragen waar ze zich aan ergeren, antwoorden 9 op de 10 zwerfvuil of sluikstort­en”, zegt de Peltse milieusche­pen Liesbeth Fransen. “Daarom hebben we Limburg.net gevraagd hoe we dit kunnen aanpakken en zo zijn we bij de app uitgekomen. We leren hier in eerste instantie mee waar onze 300 vuilnisbak­ken staan, welke types het zijn en wat erin zit. We willen ook bijhouden waar te veel huisvuil in de bakjes komt, waar sluikstort­en in de buurt zijn en waar we te veel of te weinig moeten ledigen. Onze manier van ophalen is nu al aangepast en we gaan ook nieuwe criteria bepalen waar we best een vuilnisbak zetten.”

Kennis

Openbare vuilnisbak­ken bestaan er in alle vormen en kleuren en zijn voor Limburg.net een belangrijk­e schakel in het afvalbelei­d. Toch is er nagenoeg geen informatie beschikbaa­r over de inhoud en het juiste gebruik van vuilnisbak­ken. “Ook internatio­naal is er zeer weinig knowhow te vinden die aangeeft welk soort bak het meest doeltreffe­nd is, waar openbare vuilnisbak­ken nut hebben, met welke spreidings­graad en waar je beter geen afvalbakke­n plaatst. Terwijl gemeenten net heel veel behoefte hebben aan dat soort kennis, zeker wanneer straten of wijken opnieuw worden ingericht of aangelegd. Voor die kennis kunnen we nu zelf zorgen.”

Slim

Momenteel zitten de gegevens van 2.500 afvalbakje­s uit de proefgemee­nten al in het digitale systeem. Daar komen er nu wellicht nog duizenden bij van de andere gemeenten. Limburg.net gaat deze data samen met s-Lim (slimme regio Limburg) ook inzetten in de strijd tegen sluikstort­en. “Via onze centrale database kunnen we dan zien waar er problemen zijn met sluikstort­en”, zegt Raf Drieskens, voorzitter van s-Lim. “Hierdoor kunnen de gemeenten tijdig ingrijpen en zorgen we dat het openbaar domein proper blijft.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Turgut Ilbay scant met zijn smartphone de QR-code van de afvalbak op het Sooi Willemsple­in.
FOTO DICK DEMEY Turgut Ilbay scant met zijn smartphone de QR-code van de afvalbak op het Sooi Willemsple­in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium