Het Belang van Limburg

Pokeren tot het bittere eind

-

PRO LEAGUE

Op 2 april besliste de raad van bestuur van de Pro League unaniem om het huidige seizoen stop te zetten en een werkgroep aan te stellen die een competitie­formule moest vinden voor volgend seizoen. Na anderhalve maand legde de werkgroep een uitgewerkt voorstel voor aan de raad van bestuur. Maar na een vergaderin­g die bijna vier uur duurde stuurde de raad van bestuur het voorstel weer (grotendeel­s) naar af. Met het argument dat er geen vereiste viervijfde-meerderhei­d kan worden gevonden, wordt er nu een radicaal andere piste bewandeld: 16 in plaats van 18 ploegen in 1A en een verplichte degradatie voor Waasland-Beveren.

Het was Charleroi-voorzitter Mehdi Bayat en zijn Standard-collega Bruno Venanzi die gisteravon­d de forcing voerden. Zij willen absoluut met zestien kunnen spelen in 1A en eisen dat Waasland-Beveren degradeert. Eerder had Venanzi gezegd dat er alleen maar een kampioen kan komen (Club Brugge) als er ook een degradant is. Vraag is wie er dan moet stijgen. De Pro League wil de druk opvoeren op OHL en Beerschot om de terugwedst­rijd van de promotiefi­nale te spelen. “Desnoods in Duitsland”, had Mehdi Bayat al eens laten verstaan. Wordt de finale niet gespeeld, zou de reguliere stand in 1B moeten gelden. En wordt zo waar Westerlo opgevist. De werkgroep had eerder op de dag voorgestel­d om Beerschot, OHL en Waasland-Beveren toe te laten tot 1A met achttien en play-offs in afgeslankt­e vorm te spelen. De eerste vier van de reguliere competitie spelen voor de titel en drie Europese plaatsen.

De nummers vijf tot acht strijden om het laatste Europese ticket.

In 1B was het de bedoeling zes profteams (Westerlo, Union, Lommel, Deinze, Seraing en RWDM) te laten samensmelt­en met zes beloftente­ams. Lierse, dat nochtans een proflicent­ie heeft, zou uit de boot vallen.

Nederlands scenario

Als er vandaag geen viervijfde­meerderhei­d kan worden gevonden over een formule, dreigt er bij gewone meerderhei­d te worden gestemd over de annulering van het seizoen. In dat scenario zou Club Brugge geen kampioen zijn, zou Waasland-Beveren niet zakken en zouden OHL, Beerschot en Westerlo in 1B blijven. Binnen de Pro League is echter te horen dat dit een te mijden scenario is. Deze voormiddag worden de voorstelle­n uitgewerkt, rond de middag worden de clubs officieel ingelicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium