Het Belang van Limburg

GEORGES LEEKENS NEEMT AFSCHEID

- Koen Van Uytvange

Leekens zal voortaan geen gele sjaals meer dragen uit bijgeloof

“Bijgeloof, welke trainer is er niet vatbaar voor? Het begon in 1990 toen we in een moeilijke periode zaten met Club Brugge. Ik droeg die sjaal, we wonnen en uiteindeli­jk speelden we zelfs kampioen. Ik heb tegen STVV die sjaal nog omgedaan bij dertig graden. De originele gele sjaal heb ik trouwens ooit in alle euforie in de tribune gegooid bij Roda JC. Het besef dat die niet zou teruggegoo­id worden, kwam te laat. (lacht) Ik kocht een nieuwe, maar dat was toch niet hetzelfde. Met de zilveren medaille van de verloren finale op Wembley in 1978 ging het trouwens ook zo. Uit ontgoochel­ing gooide ik die weg. Waarna ik er als een zot weer achter spurtte. (lacht) In het dagelijks leven ben ik niet zo bijgelovig, maar ik neem nooit beslissing­en op de dertiende van de maand. Mijn eerste vrouw Arlette kreeg een hersenbloe­ding op 13 augustus. Op 13 mei overleed de papa van Kathleen, mijn huidige vrouw. En zie, ik besliste dinsdag de 12de om te stoppen.”

Bij een nieuwe club meteen zorgen voor een nieuw likje verf, dat idee kopieerde Leekens van Georg Kessler

“Klopt. Kessler was voor op zijn tijd. Foto’s ophangen, de gangen weer in de kleuren van de club, zodat spelers graag naar de club komen. Ze voelen ook meteen die veranderin­g. Ik vind dat heel belangrijk. Een douche waar slechts een druppel uit komt, is een schande. Ik stam nog uit de tijd dat er alleen kapstokjes hingen in de kleedkamer. Zonder een eigen kastje. Bij mijn laatste passage in Kortrijk (2009-2010, nvdr.) trof ik daar nog zo’n oude kleedkamer aan. Hoe was dat mogelijk? Dus veranderde ik dat. Bij Kortrijk is sindsdien alles rood en wit. Vaak was daar geen budget voor en ging ik zelf op zoek naar sponsors.

TERUGBLIK

Maar ik deed het overal, zelfs bij mijn laatste club in Iran.”

Dat Leekens sinds 1991 geen enkele prijs meer won, lag niet aan zijn kwaliteite­n als coach

“Dat zou kunnen natuurlijk. (lacht) Ik ben op veel plaatsen twee keer trainer geweest. Ze vragen je toch niet opnieuw als het niet goed was? Kijk, ik heb er nooit gekozen voor om prijzen te pakken, wel om spelers en clubs beter te maken. Ik was vaak de crisismana­ger die clubs uit de miserie trok. En dat is me altijd goed gelukt. Succescoac­h zijn, voortbordu­ren op triomfen, is iets makkelijke­r. Pas op, ik kreeg wel aanbieding­en van topclubs. Ik ben misschien vier of vijf keer bij Standard geweest, heb nog met Genk aan tafel gezeten. En soms heb je chance nodig. De bekerfinal­e met KV Mechelen in 1991 verloren we nadat Preud’homme geen enkele strafschop pakte. Toen ik Moeskroen inruilde voor de nationale ploeg, stonden we met vier punten los op kop en hadden we volgens toenmalige vooritter Detremmeri­e kampioen kunnen spelen.”

Leekens loog iets te vaak als hij weer eens van club veranderde. Van dreigen met een advocaat bij een journalist die vroegtijdi­g schreef dat hij naar Trabzonspo­r ging – wat gebeurde – tot de uitspraak dat hij tegen een boom mocht rijden als hij geen contractve­rlenging tekende bij AA Gent. Die boom overleefde het niet.

“Wat Trabzon betreft: dat herinner ik me niet. Maar die boom, dat weet ik nog haarfijn. In 35 jaar rateer je wel eens, hè. Toen ik daar op de parking stond bij Michel Louwagie en zwoer dat ik zou bijtekenen – alleen als ik tegen een boom reed, zou het niet doorgaan – had ik beter gezwegen. Maar ja, ik wilde jullie daar niet zo op de parking laten staan.” (lacht)

Spelers die beweerden dat ze Leekens moesten betalen om te mogen spelen of geruchten dat hij een graantje meepikte op transfers, dat is zoals doping in de koers: het gebeurt overal.

“Neen, dat is nooit gebeurd bij mij. Wie zoiets zegt, is wellicht zelf schuldig en verkoopt leugens. Dat iemand die niet speelde, ging beweren dat de trainer tegen hem was, ja, dat krijg je wel. En bij de clubs waar ik kwam, namen we veelal vrije spelers binnen, dus ik zie niet in hoe je dan zou pakken op transfers. Mijn reputatie zou ik nooit te grabbel gooien. Eerlijkhei­d draag ik hoog in het vaandel.”

Niets makkelijke­r dan een rechtsacht­er vinden voor een ploeg. Neem gewoon een matige aanvaller.

“Ik vroeg aan Thomas Meunier: ‘Wil je een nationale carrière als tweede spits of wil je een internatio­nale carrière als rechtsback’? Ik deed het ook met Sandy Martens, Brecht Capon, Guillaume Gillet en dertig jaar geleden al bij Kortrijk door Claude Verspaille achteruit te trekken. Je krijgt soms dan wel zaakwaarne­mers achter je gat krijgt die vinden dat je de marktwaard­e van die jongens keldert, maar een goede rechtsback is ook van goudwaarde. Je moet vooral de speler overtuigen. Gillet

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Leekens kwalificee­rt zich met België voor het WK ‘98 in Frankrijk.
FOTO BELGA Leekens kwalificee­rt zich met België voor het WK ‘98 in Frankrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium