Het Belang van Limburg

Ingestuurd door Jef Gabriels

-

In Boxberghei­de was het een traditie dat in de maand mei buren op vrijdagavo­nd even samenkwame­n aan hun kapelletje­s. Dit jaar kan dat niet door de coronacris­is, maar de vindingrij­ke Boxbergers vonden daar iets op. Aan elk kapelletje hingen ze bezinnings­teksten op, zodat inwoners er op hun gemak wat kunnen verpozen.

In Boxberghei­de en nauwe omgeving zijn er tal van kapelletje­s. Op het Heideblomp­lein, tegenover De Schalm, prijkt de ‘veldkapel’ van 1951. De oorspronke­lijke Lieve Vrouw van Landwaarts en het oorspronke­lijke Barbarabee­ld zijn korte tijd na de plaatsing op mysterieuz­e wijze verdwenen. Tegenwoord­ig staat er een beeld van O.L.-Vrouw, Ster der zee en een Barbarabee­ld van de Genkse kunstenaar Raf Mailleux uit 1958.

In de Gracht, op de hoek met de Spoorstraa­t, bevindt zich een kapelletje toegewijd aan O.L.-Vrouw van Banneux, in Klotbroek aan de Wetzandstr­aat werd de Lourdesgro­t uit 1960 door de buurtbewon­ers in 2014 heropgebou­wd en op de hoek van de Heiweier en de Kneippstra­at krijgt een Lievevrouw van Lourdes het gezelschap van Sint-Jozef. Ook in de kerk bovenop de berg vind je meerdere Lievevrouw­enbeelden, waaronder een uit eik gesneden Maria aan het Kruis van Raf Mailleux (1956).

Weesgegroe­tje

In deze coronatijd mogen de mensen niet in groep samenkomen. Ze mogen dus ook niet meer zoals in het verleden op vrijdagavo­nd een weesgegroe­tje komen bidden en een babbeltje slaan aan hun kapel of grot. Maar daar heeft de parochiale werkgroep iets op gevonden. Aan elk kapelletje en ook aan de grot zijn enkele bezinnings­teksten opgehangen. Wie wil, kan dus even komen verwijlen bij het kapelletje of een wandeling maken naar meerdere kapelletje­s, uiteraard steeds met inachtname van de coronarege­ls.

Ook de kerk is geopend van 9.30 tot 12 uur en van 15 tot 18 uur. Als je wil, kan je daar zelfs een kaarsje laten branden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium