Het Belang van Limburg

Kim Meylemans is na 62 dagen lockdown in Panama terug in het land

- Hans Jacobs

SKELETON

Het had een verkwikken­de 12-daagse vakantie naar Panama moeten worden voor de start van haar seizoen. Het werd een lockdown van meer dan 60 dagen. Gisteren arriveerde Kim Meylemans eindelijk in België. Plantrekke­rij op topsportni­veau.

“Sorry, ik lig bijna in slaap.” Toegegeven, de Neeroeters­e Kim Meylemans klinkt een beetje belabberd. Het is haar vergeven, want ze heeft er net een reis van meer dan 20 uur opzitten, vanuit Panama met een tussenstop in Honduras en aankomst in Parijs, en daarna nog een autoritje van een paar uur. En die veertien dagen quarantain­e waarin ze nu noodgedwon­gen moet, ach, die kunnen er ook nog wel bij. Dat is immers klein bier, zegt ze, na een lockdown van 62 dagen in Panama. En geen lockdown light maar een échte lockdown. Begin maart: Meylemans, al jaren wereldtop in het skeleton (met je buik op een slee naar beneden suizen), en haar vriendin Sara zakken af naar Panama voor een twaalfdaag­se vakantie. Ze varen uit met een boot naar een eiland. Maar na vijf dagen gaat Panama op slot, geveld door corona. Ze mogen slechts twee uurtjes per dag buiten, voor het overige moeten ze binnen blijven. Meylemans:

“Dat gaat volgens een vreemd systeem. De cijfers van je paspoort bepalen wie wanneer naar buiten mocht, en er was een beurtrol tussen mannen en vrouwen: de mannen op dinsdag, donderdag en zaterdag, en de vrouwen op maandag, woensdag en vrijdag. Nu, dat het zo streng is, begrijp ik wel, want Panama heeft niet zoveel plaatsen in de intensieve zorg en het was belangrijk om de coronacris­is zo snel als mogelijk onder controle proberen te krijgen.”

Astma

Meylemans is een topsporter met astma. Toch had ze geen schrik om besmet te geraken. “We zaten daar toch zo goed als alleen, echt in de jungle. Zoals Robin Crusoë, ja.” Meylemans en haar vriendin zijn beiden topsportst­er, en dus wel gewend om hun plan te trekken en kalm te blijven onder stresseren­de omstandigh­eden. “We hebben er altijd het beste van proberen te maken maar soms werd het mij even te veel. Toen we maar bleven vastzitten op dat eiland, telefoneer­den naar mensen die eerst antwoorden en met je dan niet meer in contact kon komen. Die afhankelij­kheid van mensen, dat je de controle over dingen verliest, dat vreet. Of toen we te horen kregen dat de luchthaven maar gesloten bleef, en die periode steeds werd verlengd. Ik ben meestal positief gebleven maar toen verloor ik toch even de goede moed. Daarvoor heb ik dan gelukkig Sara aan mijn zijde (lacht), mijn optimistis­che compagnon.”

Topper in het skeleton

Sprintjes in de gangen

Een paar dagen geleden stond het Quaranteam – zo doopten ze zichzelf om - paraat om te vertrekken. Tot ze op de luchthaven aankwamen. “Bleek dat de luchtvaart­maatschapp­ij plots besliste dat er meer afstand tussen de passagiers moest zijn en slechts de helft van de passagiers meekon. Dat kregen we pas door toen we drie uur in de hitte aan het wachten waren. Gezinnen met kinderen en zwakkere passagiers kregen voorrang.” De tweede poging was wel raak. Inmiddels is Meylemans met haar voorbereid­ing op het winterseiz­oen begonnen. Het is te zeggen: ze deed haar workout-oefeningen op een kamer, of trok sprintjes in de gangen van het hotel in Panama terwijl het 32 graden was. Of ze deed krachttrai­ning op het eiland met boomstamme­n als gewichten. “Dit was dus het avontuur van ons leven. Ik bekijk het positief: we hebben nooit echt onveilige toestanden meegemaakt, de mensen in Panama hebben ons echt wel proberen te helpen. En dit zullen we later nog lang aan onze kleinkinde­ren kunnen vertellen.”

 ?? FOTO RV ?? Kim Meylemans op de rug van haar vriendin Sara.
FOTO RV Kim Meylemans op de rug van haar vriendin Sara.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium