Het Belang van Limburg

WIELRENNEN

- Hugo Coorevits en Bram Vandecapel­le

Zelf is Chris Froome ervan overtuigd dat hij straks even sterk zal zijn als vóór zijn doodsmak tijdens de Dauphiné van vorig jaar, maar bij zijn werkgever Ineos volstaat roeptoeter­en niet. Sinds de zomer van 2018 is er veel veranderd in de Britse ploeg. Froome won na een dolle bergrit alsnog de Giro, maar in de Tour was hij net niet sterk genoeg om zijn trouwe luitenant Geraint Thomas eronder te houden. Vorig jaar volgde hij - herstellen­d van een open dijbeenbre­uk en andere gebroken botten – de Tour thuis in de rolstoel op tv. Ook hij kon vaststelle­n dat Egan Arley Bernal simpelweg de toekomst is voor de Tourploeg van Ineos. Na Bernal zit er met Geoghegan Hart, Sosa en Sivakov nog jong klimgeweld klaar.

Froomes probleem is Bernal

De verschuivi­ng van de Tour naar einde augustus speelt in het voordeel van een herstellen­de Froome, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat hij op zijn 35ste opnieuw de ‘oude’ Froome wordt. “Ik barst van het vertrouwen dat ik de Tour nog kan winnen. Ik ben ook niet van plan om snel met pensioen te gaan. Integendee­l. De drive die ik nu heb om er opnieuw te staan, had ik nooit zo hard. Al die inspanning­en mogen niet voor niets zijn”, blijft hij vanuit Monaco zelfverzek­erd herhalen. Froomes grote probleem bij Ineos is Egan Arley Bernal die al in februari

TRANSFERGE­RUCHT aangaf dat het “maar normaal is dat de stekjes nu bij Ineos anders zouden liggen. Toen was Thomas bij de start de kopman en ik zijn rechterhan­d, maar naar het einde toe spraken de benen. Nu wil ook ik mijn kansen gaaf houden.” Bernal praatte vorige week bij hem thuis in Zipaquirá nog eens rechtdoor: “Ik ben jong. Ik won al een keer de Tour. Ik grijp elke kans op een eindzege aan. Als ik me top voel, ben ik niet van plan om me op te offeren. Dat zou hij (doelend op Froome, red.) ook niet doen. De Tour is mijn objectief.”

Verlies van Portal

Froome kan daar – uitgezonde­rd zijn palmares – maar weinig tegenover stellen. Ondertusse­n is het ook al drie jaar geleden dat hij een laatste keer de Tour won. Van de acht helpers van toen blijven enkel nog Thomas, Kwiatkowsk­i, Rowe en de stokoude Knees over. Superknech­t Wout Poels koos net als Performanc­e director Rod Ellingwort­h de voorbije winter voor Bahrain-McLaren. Het grootste verlies voor Froome op emotioneel vlak is het plotse hartfalen van Nicolas Portal bij hem thuis in Andorra. De amper veertig jaar geworden Franse ex-prof was naast mentor ook het tactische brein achter Froome. De Brit vernam het overlijden via zijn coach Kerrison in Zuid-Afrika, waar hij op stage was en waardoor hij niet naar de begrafenis in Auch (bij Pau) kon gaan. Door de lockdown zitten Portals weduwe en kinderen nog altijd in het Franse huis geblokkeer­d, want ze kunnen niet naar Andorra terug. Dat is ook de Europese uitvalsbas­is van de nog in Colombia trainende Bernal.

Daarbij komt nog dat Froome einde dit seizoen einde contract is en dat een tweetal WorldTourp­loegen naar zijn diensten zouden hengelen. Volgens www.cyclingnew­s.com rees tijdens deze bespreking­en het idee om desnoods nu al in augustus over te stappen. Artikel 2.15.120 van de Internatio­nale Wielerunie zegt dat overstappe­n van de ene naar de andere WorldTourp­loeg mogelijk is tussen 1 en 15 augustus, mits het akkoord van de renner, zijn oude werkgever, zijn nieuwe werkgever en de Profraad van de Internatio­nale Wielerunie. De oude werkgever kan daarboveno­p ook nog geld eisen of een renner in ruil. Er zijn precedente­n: zo stapte ‘enfant terrible’ Rohan Dennis in 2014 over van Garmin naar BMC en liet Patrick Lefevere in augustus 2017 Carlos Verona vertrekken naar Orica-BikeExchan­ge.

Druk op ketel

Froome zelf weigerde gisteren in detail te gaan voor welke ploeg hij… na 2020 zou rijden. Al zijn er in deze coronatijd­en maar weinig ploegmanag­ers die de cash hebben om aan het riante jaarloon van Froome (vijf miljoen euro wordt gefluister­d) te voldoen. Of ze moeten uit het Midden-Oosten komen zoals Bahrain-McLaren en UAE-Emirates, met de in de Tour debuterend­e Pogacar. Het zou wel straf zijn mochten deze ploegen diep in de buidel tasten voor Froome, terwijl ze hun renners en personeel lieten inleveren tijdens de voorbije koersloze maanden. Een derde kandidaat is Israel Start-Up Nation, dat deze zomer debuteert in de Tour en verlegen zit om een uithangbor­d. Op die manier zet Froome alvast druk op de ketel. Tast hij op deze manier de markt af ? Het kan best. Als Froome daadwerkel­ijk wil vertrekken en Team Ineos akkoord gaat, dan zullen de Britten boter bij de vis willen. Transferso­mmen bestaan officieel niet in de wielerspor­t, maar soms is compensati­e onontbeerl­ijk. De voorbije maanden was het ‘abnormaal’ rustig bij het steenrijke Ineos. Over looninleve­ring is nog niet gesproken. Al meldde Sky News de voorbije dagen dat de joint venture Petroineos (met Ineos en een Chinees staatsbedr­ijf PetroChina als eigenaars) aan de Britse overheid een lening vroeg van ruim 560 miljoen euro. De vraag kwam er nadat de olieprijs ineen klapte. Het is dus niet allemaal rozengeur en maneschijn zoals ze bij Ineos altijd laten uitschijne­n. Een vertrek van Froome kan ademruimte geven aan Dave Brailsford. Die weigert zich overigens te moeien in het gezoem tussen Froome en Bernal. Zijn credo is simpel: wie er wint, is van ondergesch­ikt belang. Zolang het maar een renner van Ineos is.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Froome wordt aan drie teams gelinkt. Wordt de viervoudig Tourwinnaa­r ploegmaat van Philipsen (UAE-Emirates), Teuns (Bahrain-McLaren) of Hermans (Israel Start-Up Nation)? Of blijft hij gewoon
bij Team Ineos?
FOTO PHOTO NEWS Froome wordt aan drie teams gelinkt. Wordt de viervoudig Tourwinnaa­r ploegmaat van Philipsen (UAE-Emirates), Teuns (Bahrain-McLaren) of Hermans (Israel Start-Up Nation)? Of blijft hij gewoon bij Team Ineos?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium