Het Belang van Limburg

OUDSBERGEN

- Mireille Maes

De intensieve en prematuren­afdelingen van het Natuurhulp­centrum barsten uit hun voegen. Door corona worden er meer jonge dieren binnengebr­acht. Het dagrecord sneuvelde deze week al twee keer en staat nu op 100. Nog een primeur: voor het eerst revalideer­t er een boommarter.

Ongezien. Zo noemt Sil Janssen de toestroom van jonge diertjes in het Natuurhulp­centrum. “De jongste weken staat er geen maat op de inheemse jonge diertjes die hier worden binnengebr­acht. Heel veel meesjes, maar ook eenden, vossen en steenmarte­rs.” Het staat vast dat de drukte voor een deel met corona en de lockdown te maken heeft. “Veel meer mensen zijn thuis aan het werken en gaan vaker wandelen, met of zonder kinderen. En dan zien ze gewoon veel meer en brengen ze de jonge diertjes naar hier.” Door de drukte zijn in het centrum intussen ook opnieuw vrijwillig­ers aan het werk. “Het ging niet meer anders. Er was te veel werk. Maar er zijn strikte regels omdat we koste wat kost willen vermijden dat hier mensen besmet geraken met corona. Dat zou een drama zijn voor de mensen, maar ook voor de dieren. Daarom is afstand houden de boodschap.”

GENK

Boommarter

Tussen al dat jonge geweld zit voor het eerst ook een volwassen boommarter. “Een primeur voor ons centrum. En dat alleen al wil zeggen dat het een zeldzaam dier is in Limburg. Deze boommarter werd omvergered­en in Bosland. Hij stelt het intussen goed.”

Precies drie jaar geleden werd voor het eerst in decennia weer een boommarter gezien in Limburg, in de buurt van Bokrijk. Enkele maanden later werd er ook eentje gesignalee­rd in het Hobos (Bosland). Maar het neefje van de steenmarte­r blijft een uitzonderi­ng in de Limburgse bossen.

 ??  ?? Een couveuse vol met mezenkuike­ns.
Een couveuse vol met mezenkuike­ns.
 ?? FOTO'S NATUURHULP­CENTRUM ?? Vorige maand werd een jong dasje binnengebr­acht in het Natuurhulp­centrum. Bij gebrek aan soortgenot­en kreeg hij het gezelschap van een jong vosje. Het zijn nog altijd beste maatjes.
FOTO'S NATUURHULP­CENTRUM Vorige maand werd een jong dasje binnengebr­acht in het Natuurhulp­centrum. Bij gebrek aan soortgenot­en kreeg hij het gezelschap van een jong vosje. Het zijn nog altijd beste maatjes.
 ??  ?? Een beverweesj­e dat in de buurt van de Dijle werd gevonden.
Een beverweesj­e dat in de buurt van de Dijle werd gevonden.
 ??  ?? Grutto’s.
Grutto’s.
 ??  ?? Zanglijste­rs.
Zanglijste­rs.
 ??  ??
 ??  ?? Een nestje eksters.
Een nestje eksters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium