Het Belang van Limburg

Hasseltse paardenhan­delaar na 63 veroordeli­ngen weer voor rechter

- Geert Houben

RECHTBANK HASSELT Voor het Gentse hof van beroep is een jaar cel gevraagd tegen de Hasseltse paardenhan­delaar G.J. (62) voor oplichting. Justitie is geen onbekend terrein voor de man. Naast een paardencol­lectie heeft hij ook een flinke verzamelin­g van veroordeli­ngen. Intussen al 63 stuks.

Ondanks de waslijst aan veroordeli­ngen verblijft G.J. thuis in strafonder­breking. Thuis, dat is voortaan Engis in Luik. Al in de jaren ’90 belandt de handelaar in de gevangenis van Lantin voor fraude. In 1992 duikt zijn naam opnieuw op bij justitie. G.J. sjoemelt met twintig facturen voor de aankoop van liefst 150 paarden en weet voor bijna 10 miljoen Belgische frank of circa 250.000 euro aan btw te ontduiken. In 1999 duikt de uitgeweken Hasselaar weer op in ons krantenarc­hief. Nu dikt hij zijn strafblad aan met een half jaar cel na de verduister­ing van twaalf paarden. G.J. was failliet, maar verkocht de dieren nog snel door om zich te onttrekken aan zijn schuldeise­rs.

Verliefd op Britse

‘Paardendie­fstal uit verliefdhe­id’, titelen de media over G. J. in 2009. In Jalhay gaat hij met zeven springpaar­den aan de haal uit een manege. Vier dieren duiken op bij de Britse amazone die traint voor de Olympische Spelen. Ze verklaart dat de 21 jaar oudere G.J. verliefd op haar is en haar de paarden heeft bezorgd. En zijn strafblad blijft intussen aandikken. Twintig maanden voor witwas, zes maanden voor gesjoemel met de sociale zekerheid, een maand voor smaad, achttien maanden voor het toebrengen van slagen en verwonding­en, waarbij aan enkele minderjari­gen…

Ook nu breit hij verder aan zijn bedenkelij­ke carrière bij justitie. Deze week verscheen hij voor het hof van beroep in Gent. Een paardenfok­ster uit Damme zegt slachtoffe­r te zijn van oplichters­praktijken van de Hasselaar. G.J zou de zeven paarden uit haar stallen opleiden tot springpaar­den en doorverkop­en. Maar de man zou zijn afspraken niet nagekomen zijn en gefraudeer­d hebben met de verkoop. De vrouw kreeg enkel een voorschot van 8.000 euro en claimt een nadeel van 445.000 euro te hebben. Een paard springt intussen mee aan de wereldtop en zou miljoenen waard zijn. In eerste aanleg kreeg G.J. de vrijspraak in Brugge. De procureur eist nu een jaar cel. Advocaat Klaas Koentges zegt dat G.J. niets verkeerd deed. “De overeenkom­st om de paarden op te leiden loopt nog steeds.” Op 17 juni doet de beroepsrec­hter uitspraak en weet de paardenhan­delaar of hij een 64ste veroordeli­ng kan bijschrijv­en op zijn rijkelijk gevulde strafblad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium