Het Belang van Limburg

Hendrik en Katrien keren samen met Albert I terug

- Dirk Jacobs

KUNST HASSELT Het bekendste beeld van Hasselt, dat van ‘Hendrik en Katrien’, dat in september met nogal wat bombarie van de Hasseltse Grote Markt werd verwijderd, is terug.

Het koppel zit voortaan op de middenste van drie banken en dat werkt. Want nauwelijks hadden schepenen Laurence Libert (Open Vld) en Joost

Venken (Groen) de stadsvlagg­en verwijderd of de eerste selfies met het duo werden al geschoten. “Veel mensen dachten dat het beeld beschadigd was geraakt, maar dat is absoluut niet zo”, zegt schepen Libert. “Het ziet er zelfs zo goed uit, dat sommigen mensen ons nu komen vragen of het nieuwe beelden zijn. Het gaat om de authentiek­e beelden van kunstenaar Marc Cox die in 1989 als geschenk van het stadsbestu­ur aan ere-burgemeest­er Paul Meyers werden geschonken.” Het beeld heet trouwens officieel ‘Luisteren naar de beiaard’ en dus werd er donderdag bij de onthulling ook duchtig op de beiaard getokkeld.

Ook de herdenking­splaat aan Koning Albert I heeft een mooie nieuwe plek gekregen in de Koning Albertstra­at - waar anders. Het werd een sobere, mooie plaat met een grote ronde herdenking­splaquette erbovenop. “Zo is de vernieuwin­g van onze binnenstad stilaan klaar”, zegt schepen Libert.

“Op de Grote Markt moet nog één bank afgewerkt worden en dan kunnen de hekken er worden opgeruimd.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Meteen werden er volop selfies gemaakt met Hendrik en Katrien op de Grote Markt.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Meteen werden er volop selfies gemaakt met Hendrik en Katrien op de Grote Markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium