Het Belang van Limburg

Elektrisch­e treinen naar Hamont half jaar later door corona

- Guy Thuwis

SPOORWERKE­N HAMONT-ACHEL/DIEPENBEEK De elektrisch­e treinen zullen in december nog niet kunnen sporen op de lijn Mol-Hamont. Door de coronacris­is zijn de werken vertraagd en kan de elektrific­atie pas in de zomer van 2021 in dienst worden genomen.

Dat blijkt uit de nieuwe planning van Infrabel. Het spoorbedri­jf heeft door de coronacris­is sinds einde maart de meeste niet-essentiële werven tijdelijk afgebouwd. Inmiddels staat men klaar om de stilgelegd­e werven opnieuw op te starten. Ook in

Limburg. Zo zijn de voorbereid­ende werkzaamhe­den voor de vervanging van de overwegen in Diepenbeek weer gestart. Sinds januari dit jaar worden alle overwegen in de gemeente afgeschaft en vervangen door bruggen of omleidinge­n. Die werken duren tot de zomer van 2022 en zijn nog niet vertraagd. Ze zijn onder meer noodzakeli­jk voor de tram Hasselt-Maastricht. Begin volgende week, van maandag 18 tot woensdag 20 mei, wordt de overweg in de Stationsst­raat afgesloten voor het wegverkeer. Vanaf maandag 25 mei gaat de overweg in de Waardestra­at definitief dicht. Dit moet nu al gebeuren omdat de toekomstig­e brug van de Waardestra­at op dezelfde locatie wordt gebouwd. Er wordt een omleiding voor het verkeer voorzien.

De overweg Molenstraa­t zal van 25 tot en met 29 mei in twee delen worden afgesloten zodat er steeds verkeer op één rijvak mogelijk is. Intussen gaat het archeologi­sch onderzoek op de sites langs het spoor in Diepenbeek voort. Begin april hebben ze aan de Rooistraat nog twee eeuwenoude waterputte­n aangetroff­en.

Elektrific­atie

De elektrific­atie van spoorlijn 19 Hamont-Mol wordt dezer dagen geleidelij­k aan heropgesta­rt maar door de opgelopen vertraging kan de timing van december 2020 niet worden gehaald. De indienstna­me wordt verschoven naar de volgende treindiens­tregeling van juni 2021. Een rechtstree­kse trein van NoordLimbu­rg naar Brussel zal dus nog niet kunnen in het nieuwe vervoerspl­an dat in december 2020 ingaat. Ook de elektrific­atie van spoorlijn 15 Hasselt-Mol wordt geleidelij­k aan heropgesta­rt. De einddatum blijft hier eind 2022.

De werken voor de spoorbrug over het kanaal in Kuringen zitten op schema en konden grotendeel­s wel doorgaan. Vanaf april 2021 zullen er weer treinen rijden op beide sporen tussen Hasselt en Kiewit.

 ?? FOTO INFRABEL ?? Beeld van de elektrific­atiewerken op de lijn Mol-Hamont een jaar geleden. Binnenkort worden de werken opnieuw opgestart.
FOTO INFRABEL Beeld van de elektrific­atiewerken op de lijn Mol-Hamont een jaar geleden. Binnenkort worden de werken opnieuw opgestart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium