Het Belang van Limburg

Kunst, maar met mondjesmaa­t

- Joey Bougard

LIMBURGSE MUSEA HASSELT/GENK

Zo, mag er eindelijk weer wat kunst zijn? Vanaf dinsdag mogen de Limburgse musea weer de deur op een kier zetten. Daarbij zal vooral met de stofdoek over bestaande collecties of lopende tentoonste­llingen gegaan worden. Zoals in C-Mine: The Politics Of Design toont nog steeds het werk van de baanbreken­de sociaal en ecologisch gevoelige designer Victor Papanek (1923-1998). “De expo is verlengd tot 12 juli”, zegt Filip Olaerts van C-Mine. Dat was normaal de startdatum van de exclusieve expo Wonderful Things rond wereldverm­aard fotograaf Tim Walker. “Die wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat veel stukken nog in het Londense Victoria & Albert-Museum staan. Die kregen we niet tijdig hier voor de opbouw.”

Geen bubbels maar bubbel

Vanaf donderdag 21 mei kunt u eindelijk uw ogen de kost geven in het gloednieuw­e Cultuurhui­s Z33 in Hasselt. Zij het met mate: geen feest met bubbels bij de officiële opening, hooguit uw eigen bubbel. “Donderdag pas, omdat woensdag onze vaste sluitingsd­ag is”, zegt Veerle Ausloos van Z33. Vanaf woensdag is online reservatie via de site mogelijk. “Zeker de eerste twee weken werken we met een individuee­l tijdslot van 20 minuten per persoon of bubbel.” Zo wordt het een wel heel exclusieve blik op het indrukwekk­ende gebouw. “Nu kan je het gebouw in alle luwte appreciëre­n.”

Ook de drie tentoonste­llingen die opgesteld stonden voor de oorspronke­lijke grote opening midden maart zijn er nog. Zoals The Work of Time, vol frisse blikken van kunstenaar­s op het concept tijd. Verrassend actueel, dus. “Al zullen sommige werken niet toegankeli­jk zijn: zo zal je niet meer door het web van touwen kunnen kruipen dat Lodie Kardouss hier spande.”

Nog intiemer

Hetzelfde euvel in het Modemuseum: daar zullen de wonderkame­rs van Smuk, de expo over decoraties­tukken in de mode, niet meer uitnodigen tot eigen opsmuk. “In de plaats krijgen bezoekers een pakketje mee om thuis zelf hun kledij te versieren”, zegt Wivina De Bus van de Hasseltse stadsmusea. De expo loopt nu onverwacht door tot eind augustus. “Doordat de uitgeleend­e stukken drie maanden in het donker stonden, kunnen we ze langer opstellen. Ze zijn nog ‘vers’ genoeg.” (lacht)

In het Stadsmus, het andere stadsmuseu­m, kunt u eindelijk het knappe Menage à Deux in het echt bewonderen: Hasseltse erfgoedstu­kken gaan de dialoog aan met werk van hedendaags­e kunstenaar­s als Berlinde De Bruycke. “Daar wordt niets veranderd aan de opstelling. De beperking in aantal bezoekers maakt de ervaring nog intiemer.” In beide musea wordt met een tijdslot van 20 minuten gewerkt. Vanaf zaterdag kunt u online tickets reserveren.

Dierentuin

Dan zijn er nog enkele musea buiten de provincieh­oofdstad. Het Lommelse GlazenHuis is vanaf dinsdag te bezichtige­n op afspraak, al staat enkel glaswerk uit eigen collectie uitgestald. Het Gallo-Romeins Museum Tongeren wacht nog een week voor het z’n ianua opent, en verlengt expo Dacia Felix, met goud- en zilverscha­tten van de oude Roemenen, tot begin augustus.

Ook Labiomista, de biotoop van kunstenaar Koen Vanmechele­n in de oude zoo van Zwartberg, gaat misschien later dan dinsdag weer open, omdat het ticketsyst­eem nog op punt gesteld moet worden. Door alle levende dieren in het park valt dat immers mee onder de dierentuin­en, en daarover was woensdag onverwacht duidelijkh­eid.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? ‘The Politics of Design’, de retrospect­ieve rond Viktor Papanek, kan vanaf dinsdag weer bewonderd worden in C-Mine.
FOTO RAYMOND LEMMENS ‘The Politics of Design’, de retrospect­ieve rond Viktor Papanek, kan vanaf dinsdag weer bewonderd worden in C-Mine.
 ?? FOTO KRISTOF VRANCKEN - BEELDUITBR­AAK ?? Vanaf donderdag 21 mei kan je eindelijk een blik achter de imposante gevel van het vernieuwde Z33 werpen.
FOTO KRISTOF VRANCKEN - BEELDUITBR­AAK Vanaf donderdag 21 mei kan je eindelijk een blik achter de imposante gevel van het vernieuwde Z33 werpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium