Het Belang van Limburg

“Hoe je ons het best kan omschrijve­n? Knutselroc­k”

-

Normaal zou Heisa nu zijn reputatie als verpletter­ende liveband alle eer aandoen, maar … Het vervolg hoorde u al tot in den treure. Met tweede album Joni lossen de Hoeseltse herriemake­rs een splinterbo­m van je welste ter compensati­e.

Het zou wat zijn: een drukke clubtourne­e, een plekje op de affiche van het Britse Arctangent – een prestigieu­s festival voor bands die leuren met de alternatie­ve zware metalen – naast Swans of Opeth. Maar bon, de rest kent u wel. Toch een zware dobber voor een trio als Heisa, voor wie ‘podia slopen’ toch de huisspecia­liteit geworden was. “We hopen gewoon dat festivalor­ganisatore­n ons in het achterhoof­d houden”, zegt zanger/bassist Jacques Nomdefamil­le (op zijn paspoort: Jacky Willems (Peuk), maar “Joey Ramone heette ook niet echt Ramone”).

Daar zal Joni wel voor zorgen. Er was al airplay op Studio Brussel voor single Keep It, nu zorgt de release van deze tweede langspeler voor een sterrenreg­en in de muziekpers. Mooie hoes ook: een schilderij van Erik Chiafele. “Een kameraad van gitarist Koen Castermans vanop de kunstschoo­l. We zijn door zijn collectie gaan grasduinen, en dit beeld trof ons alle drie. Het vertolkt onze muziek mooi. We vinden het fijn als het publiek er zijn eigen interpreta­tie op kan projectere­n. Joni heeft ook geen bijzondere betekenis. We vonden het gewoon erg IJslanderi­g klinken.”

Energieker

Opener Let Go komt als een dolleman aangerend, keuvelt mathrockge­wijs even gezellig met je, en verkoopt je alsnog die beloofde muilpeer. Serenity Now is even complex als bezwerend, Break voelt als pogoën op gebroken benen. Bakken experiment, maar gelukkig meer melodie dan kakofonie.

“De eerste plaat bestond vooral

uit songs met experiment­ele kwaliteite­n, nu hebben we het omgedraaid. Het is directer, energieker. Omdat we meer met het drumgeluid bezig waren.”

Het meeslepend­e Keep It, al jaren een favorietje in de stevige sets van de Limburgers, is nog zo’n hoogtepunt. “We hebben het bewust niet op onze eerste plaat gezet, omdat we het toepasseli­jker vonden voor deze nummers. Het was de richting die we uit wilden.”

Michael Jackson

Recensente­n die zich wagen aan een omschrijvi­ng van hun geluid, komen niet verder dan een waslijst invloeden, van Battles tot Tool. Hoe zou Willems het zelf omschrijve­n? “Knutselroc­k! We nemen al die invloeden en proberen er iets onverwacht mee te doen.” Welke invloed zouden luisteraar­s dan nooit in dat lawaaierig­e knutselwer­k vermoeden? “Michael Jackson, als kind was ik fan. Dat heeft onbewust mijn gevoel voor melodie mee vormgegeve­n.”

→ HEISA - Joni, Mayway Records, nu verkrijg- en

beluisterb­aar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium