Het Belang van Limburg

TERUG NAAR SCHOOL Zo volg je les in je bubbel

- Sanne Deferme

HEROPSTART SCHOLEN SINT-TRUIDEN/MAASMECHEL­EN/ BERINGEN

Vanaf vandaag mogen de leerlingen van een aantal leerjaren terug naar de klas. In de basisschol­en mogen het eerste en het tweede leerjaar maximaal vier volle dagen naar school en het zesde leerjaar twee dagen. In het secundair mogen de laatstejaa­rs weer naar de schoolbank­en voor maximaal één volledige dag per week. De afgelopen dagen heeft het personeel in de scholen massaal de handen uit de mouwen gestoken om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bij basisschoo­l KlimOp in Sint-Truiden verwachten ze vandaag een honderdtal leerlingen. “Al krijgen we ook signalen van ouders die hun kinderen toch liever thuishoude­n”, zegt directeur Philip Marguillie­r. Toch twijfelt hij er niet aan dat alles veilig zal kunnen verlopen. “Om drukte te vermijden, start elk leerjaar ’s ochtends met een kwartier verschil.” De klassen werden ook in kleinere groepen verdeeld, zoals voorgeschr­even. “Overbodige banken hebben we uit de lokalen gehaald zodat er makkelijke­r en vaker gepoetst kan worden.” Ook de speeltijde­n zullen er anders uitzien. “Elk leerjaar heeft zijn eigen kwartier. Met nadarhekke­n en lint hebben we zones afgebakend zodat elke groep apart kan spelen. Een handenwass­traat moet ervoor zorgen dat meerdere kinderen tegelijk hun handen kunnen wassen.”

“Politieage­nt spelen”

Dezelfde afbakening is te zien op de speelplaat­s van de Gemeenteli­jke Basisschoo­l in Boorsem bij Maasmechel­en. “We hebben stippen op de grond geschilder­d op anderhalve meter van elkaar”, zegt directeur Ghislain Bormans. “Vooral de jongsten kunnen zich anders niets voorstelle­n bij de afstandsre­gel.” Al zal het niet makkelijk zijn om de leerlingen tijdens de speeltijd uit elkaar te houden. “Zeker in het eerste leerjaar denk ik dat we voor politieage­nt zullen moeten spelen.”

In Boorsem starten vandaag 26 leerlingen van het zesde leerjaar. Volgende week komen daar nog een vijftigtal leerlingen van het eerste en het tweede bij. “Daarnaast komen dagelijks tussen de 25 en 30 kinderen naar de opvang, en we vermoeden dat ook dat aantal vanaf volgende week zal toenemen.”

Apart op de schoolbus

De leerlingen in de opvang zullen steeds gescheiden blijven van de leerlingen die les volgen. “In de schoolbus moeten leerlingen van de opvang bijvoorbee­ld rechts gaan zitten en de anderen links”, zegt Bormans. “Er wordt ook telkens een dubbele zetel overgeslag­en. Bij aankomst aan de school stappen beide groepen apart uit, en gaan ze via een aparte ingang elk naar hun eigen speelplaat­s.” De school moet bovendien niet alleen leerlingen maar ook ouders zoveel mogelijk uit mekaar houden. “Ook dat zal nog een uitdaging worden. Bij het afhalen vra

 ??  ??
 ?? FOTO KH ?? In elke school werd de lat bovengehaa­ld voor de juiste afstand.
FOTO KH In elke school werd de lat bovengehaa­ld voor de juiste afstand.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Op de speelplaat­s van basisschoo­l Klim-Op zijn zones afgebakend zodat elke groep apart kan spelen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Op de speelplaat­s van basisschoo­l Klim-Op zijn zones afgebakend zodat elke groep apart kan spelen.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? In de school van Boorsem staan stippen op de grond geschilder­d op anderhalve meter van elkaar.
FOTO JEFFREY GAENS In de school van Boorsem staan stippen op de grond geschilder­d op anderhalve meter van elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium