Het Belang van Limburg

Wie lekte over Goedeles auto op coronabarb­ecue? Politie wil onderzoek

CORONACRIS­IS

- Geert Houben

KLACHT BIJ PARKET SINT-TRUIDEN Goedele Liekens heeft een klacht bij het Comité P ingediend voor schending van de privacy door de politie van Sint-Truiden. Haar naam viel afgelopen weekend in de pers in verband met een Truiense ‘coronabarb­ecue.’ Onterecht, zo bleek al snel. Korpschef Provost vraagt nu op zijn beurt aan het parket het vermeende lek te onderzoeke­n.

Eerst even terug naar afgelopen zaterdag. De Truiense politie legde toen een barbecuefe­est stil langs de Hasseltses­teenweg in Sint-Truiden. De 14 aanwezigen onder wie ex-schepen Pascal Vossius (Open Vld) kregen een coronaboet­e van minimaal 250 euro. Een dag later verscheen het nieuws over de bewuste barbecue party breed in de media. Naast de naam van Vossius en OCMW-raadslid Jonas Schroyen dook ook die van Goedele Liekens (57) op. Het Open Vld-Kamerlid was zelf niét aanwezig op de barbecue, maar een wagen die op haar naam staat, stond wel op de oprit. “Al amper een kwartier nadat de politie er binnenviel, verscheen mijn naam al op de sociale media en daarna ook in de pers”, zucht Goedele Liekens.

Nummerplaa­t

“Het is mijn oude auto die de kinderen beurteling­s mogen gebruiken. De vriend van een van mijn dochters reed er die dag mee”, vertelt Goedele. “Hij had zijn grootmoede­r opgezocht in het Truiense en had zich laten overhalen om vervolgens een glas te gaan drinken bij vrienden. Dat ik daar niet was, heb ik meteen bewezen met o.a. live filmpjes via Instagram.” Het zit Liekens hoog dat ze desondanks toch in verband werd gebracht met de barbecue. “Niemand kan weten dat die wagen op mijn naam staat. Er hangt geen P-plaat, maar een gewone nummerplaa­t op. Het is een oude auto die ik afwisselen­d uitleen aan mijn kinderen. Wie braaf is, mag er mee rijden. U weet nu ook wie dat de komende dagen zal zijn.” “Aangezien geen enkele burger kan achterhale­n aan wie de nummerplaa­t toebehoort, kan dat lek alleen via de politie gekomen zijn. Dat ze in de buurt het vriendje van mijn dochter kennen? Daar geloof ik niet in. Bovendien stond er niet dat het vriendje van mijn dochter daar was, maar wel dat het om Goedele Liekens ging. Een beetje serieus blijven.” Donderdag diende Liekens daarom een klacht in bij het Comité P. “Ik heb een groot vertrouwen in de politie. Dat wil ik graag zo houden. Maar ook zij moeten zich aan de wet houden. Als er lekken bestaan, is dat ernstig voor de rechtsgang. Gelukkig ben ik het nu maar, en stelt het niet zoveel voor. Daarom mijn vraag aan het Comité P om dit uit te zoeken en duidelijk te maken dat dit niet kan”, aldus Liekens.

“Niet door mijn mensen”

“Ik heb via de media moeten vernemen dat er een klacht ingediend is. Verder heb ik er geen weet van”, zegt korpschef Steve Provost, die aanvankeli­jk niet wenste te reageren, maar zich bedacht. “Ik ben er immers honderd procent van overtuigd dat het lek niet van mijn mensen komt. Zij waren zelfs nog ter plaatse toen de aanwezighe­id van haar auto al circuleerd­e op de sociale media. Daarom heb ik aan het parket zelf de vraag gesteld om te onderzoeke­n hoe de informatie over Goedele Liekens in de pers is terechtgek­omen. In elk geval niet door mijn mensen.” “Allez, ze trekken bij de politie hun paraplu al open”, reageert Goedele Liekens nog tot slot.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Goedele Liekens: “Ik heb een klacht ingediend wegens schending van mijn privacy door de politie van SInt-Truiden.”
FOTO BELGA Goedele Liekens: “Ik heb een klacht ingediend wegens schending van mijn privacy door de politie van SInt-Truiden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium