Het Belang van Limburg

Drie kwart van alle coronadode­n zijn rusthuisbe­woners

- Liliana Casagrande

BEREKENING SP.A BRUSSEL/HASSELT “Maar liefst 72 procent van de mensen die in Vlaanderen aan corona overleden, zijn rusthuisbe­woners.” Dat stellen Vlaamse Parlements­leden voor sp.a Vandenhove en Robeyns na analyse van cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Limburg is in verhouding het zwaarst getroffen.

De sp.a’ers hebben de cijfers die de woonzorgce­ntra elke dag doorgeven aan het Agentschap Zorg en Gezondheid uitgeploze­n en de rusthuisbe­woners die in het ziekenhuis overleden zijn uit de tabellen gehaald. Daardoor liggen die sterftecij­fers nog hoger dan uit de Sciensano-statistiek­en blijkt. Sciensano zegt dat 56 procent van de corona-overlijden­s rusthuisbe­woners zijn, maar rekent de bewoners die overgebrac­ht zijn naar een ziekenhuis bij de ziekenhuis­doden. Maar als je de oorspronke­lijke woonplaats bekijkt, kom je tot andere cijfers. “3.211 van de 4.425 mensen die in Vlaanderen overleden zijn, zijn rusthuisbe­woners. Dat is 72 procent”, zeggen Ludwig Vandenhove en Els Robeyns.

Limburg

“In Limburg zijn sinds 18 maart in totaal 836 rusthuisbe­woners gestorven, van wie 593 door corona. Van die groep zijn er 502 gestorven in een woonzorgce­ntrum en 91 in een ziekenhuis. Als je dat afzet tegenover het totale aantal rusthuisbe­woners in Limburg, dan is maar liefst 6,8 procent van de mensen gestorven aan corona”, zegt Vandenhove. “Limburg scoort daarmee hoger dan andere provincies: in Antwerpen en in West-Vlaanderen is dat 3,6 procent, in Oost-Vlaanderen 3,7 procent, in VlaamsBrab­ant 4,9 procent. We moeten dringend de aanpak van Covid19 evalueren. De Vlaamse ombudsman zei al eerder dat de werking van de rusthuizen grondig herdacht moet worden. Wij delen dat standpunt. Ik heb dit onlangs voorgelegd aan minister-president Jan Jambon (N-VA), maar hij wilde daar nog niet op antwoorden.”

Kleinschal­igere aanpak

Vandenhove en Robeyns willen ook dat woonzorgce­ntra niet gedreven moeten zijn door winst en dat er minder uit handen gegeven moet worden aan de commerciël­e sector. Ze pleiten voor een kleinschal­igere aanpak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium