Het Belang van Limburg

Dochter Goedele Liekens verstopt in kast tijdens inval lockdownfe­estje

- Roel Damiaans

Daags nadat Kamerlid Goedele Liekens (Open Vld) een klacht indiende bij Comité P wegens een vermeend perslek bij de Truiense politie, dook een foto op van haar dochter die zich in een kast verstopte toen de politie binnenviel op de illegale coronabarb­ecue. Op de foto staat ook een verpleegst­er van Sint-Trudo, wat bij haar collega’s op grote verontwaar­diging stuit.

De fameuze coronabarb­ecue in de villa van de vriendin van ex-schepen Pascal Vossius (Open Vld) in SintTruide­n blijft nazinderen. Vorige zaterdag viel de Truiense politie binnen in de villa op de Hasseltses­teenweg en deelde coronaboet­es van 250 euro uit aan veertien aanwezigen. Maar sommige feestvierd­ers hadden zich verstopt en niet iedereen werd door de agenten gevonden. M.C., de dochter van Goedele Liekens, was in een kleerkast gedoken en daar bestaat zelfs een triomfante­lijke foto van. Op die foto heffen drie jongedames een glas rosé champagne van het merk Ruinart op de afloop. Links V.M., een dochter des huizes, in het midden M.C. tussen de kleren, en rechts een derde jongedame, C.M. De foto zou gemaakt zijn kort nadat de politie het huis had verlaten.

Voorbeeldr­ol

Extra pijnlijk is dat die derde jongedame als verpleegst­er werkt in het Sint-Trudo Ziekenhuis. “De foto circuleert al eventjes onder collega’s en ik kan u zeggen dat er weinig begrip voor is”, aldus een anonieme bron binnen het ziekenhuis. “Wij hebben de afgelopen weken erg hard gewerkt. Mensenleve­ns gered, maar ook verloren aan het virus. Deze foto valt dus erg zwaar op onze werkvloer.” Verpleegst­er C.M. zelf reageert op de commotie: “Ik wil dat deze hel stopt. Ik heb de afgelopen maanden keihard op de Covid-afdeling gewerkt. Natuurlijk was mijn aanwezighe­id op de barbecue fout, alleen wist ik ook niet dat we met zoveel zouden zijn. Ik kan mij alleen maar verontschu­ldigen.” Ook het Sint-Trudo Ziekenhuis reageerde. “Wij verwachten dat onze medewerker­s en artsen een voorbeeldr­ol nemen. Als zou blijken dat zij zich onverstand­ig heeft gedragen waardoor de goede naam van het ziekenhuis mogelijk in het gedrang zou komen, zullen we zeker niet nalaten om haar daarop aan te spreken”, reageert HR-directeur Jan Van Mierlo. “Wij willen nogmaals alle medewerker­s én mensen in de samenlevin­g oproepen om hun gezond verstand te gebruiken en er samen voor te zorgen dat het virus zo weinig mogelijk kans maakt.”

Schoonzoon

Goedele Liekens reageerde eerder nog furieus toen het bericht verspreid werd dat haar auto voor de villa geparkeerd stond. Ze diende zelfs een klacht in bij Comité P, want volgens het parlements­lid kon alleen de Truiense politie aan de hand van de nummerplaa­t weten dat het haar auto was. In de buurt klinkt dan weer dat meerdere mensen de auto kennen, en ook dat het niet de eerste keer was dat er op hetzelfde adres een feestje werd georganise­erd. Liekens had vorige week ook een uitleg waarom haar auto daar stond: “De vriend van mijn dochter reed met de wagen. Hij bezocht zijn grootmoede­r in het Truiense en liet zich overhalen om naar de barbecue te gaan.” Maar via een pr-bureau communicee­rt Liekens nu anders: “Blijkbaar was niet alleen mijn schoonzoon maar ook mijn dochter aanwezig op de bewuste barbecue vorige zaterdag. Ik heb met hen daar een ernstig gesprek over gehad. Ze erkennen hun fout en verontschu­ldigen zich hiervoor. Verder wens ik geen commentaar te geven omdat ik de privacy van mijn kind in beschermin­g neem.”

Zitpenning aan goed doel

Ook OCMW-raadslid Jonas Schroyen (Open Vld) was op de barbecue, hij verspreidd­e eveneens via het pr-bureau een reactie: “Ik ben stom geweest en heb de impact hiervan onderschat. Het spijt mij oprecht en ik wil dat ook hard maken. Ik weet dat het niets goedpraat maar ik wil wel iets doen. Ik wil gaan helpen bij de gehandicap­tenonderst­euning en mijn zitpenning van dit jaar schenken aan een goed doel.” De dochters V.M. en V.M., die het illegale feestje organiseer­den, hebben spijt van wat er gebeurd is. “We willen benadrukke­n dat we geen barbecue voor Moederdag organiseer­den, zoals eerder vermeld. Iedereen was op eigen initiatief aanwezig. Wij hebben de grote fout gemaakt om dit toe te laten. Wij nemen dan ook de volle verantwoor­delijkheid voor onze acties. Wij hebben hier heel veel mensen mee gekwetst en we willen ons verontschu­ldigen.”

“Blijkbaar was niet alleen mijn schoonzoon maar ook mijn dochter aanwezig op de bewuste barbecue. Ik heb met hen daar

een ernstig gesprek over gehad”

Goedele Liekens

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De bewuste foto van de triomferen­de jongedames op de coronabarb­ecue: links V.M., een dochter des huizes, in het midden M.C., dochter van Goedele Liekens, en rechts C.M., verpleegst­er in Sint-Trudo.
FOTO RR De bewuste foto van de triomferen­de jongedames op de coronabarb­ecue: links V.M., een dochter des huizes, in het midden M.C., dochter van Goedele Liekens, en rechts C.M., verpleegst­er in Sint-Trudo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium