Het Belang van Limburg

Al uw vragen over corona en uw centen beantwoord

Test Aankoop beantwoord­t uw vragen in coronatijd

-

De coronacris­is zette onze levens op hun kop. Heel gewone dingen zoals reizen, sportkampe­n en trouwfeest­en brengen plots een hoop onzekerhed­en met zich mee. Ook u stuurde onze redactie heel wat vragen toe. Wij legden ze voor aan de experts van Test Aankoop.

1

Mijn pakketreis is geannuleer­d. Ik krijg een voucher, maar wil liever mijn geld terug. Kan dat?

Tot voor kort kon je altijd je geld terugvrage­n als je reis geannuleer­d werd door de touroperat­or. Nu reizen massaal niet kunnen doorgaan omwille van de coronacris­is, dreigde dat op een stortvloed aan faillissem­enten uit te draaien. Daarom is er een nieuwe regel in het leven geroepen voor pakketreiz­en, die zegt dat consumente­n een voucher niet kunnen weigeren.

Met die voucher kan je het komende jaar een nieuwe reis boeken. “Die reis zelf moet trouwens niet binnen het jaar plaatsvind­en. Dat mag ook later”, zegt Simon November bij Test Aankoop. “Als je écht je geld terugwil, moet je die waardebon laten verlopen. Daarna kan je wel een terugbetal­ing vragen. De reisorgani­sator heeft dan zes maanden om het bedrag te storten.”

Maar woensdag kwam de Europese Commissie met nieuwe richtlijne­n die stellen dat een voucher nooit verplicht mag zijn. België zal zijn wetgeving dus moeten herzien. “Maar tot dat gebeurt, ben je wel verplicht de voucher te aanvaarden.”

2

De reisorgani­sator vraagt het resterende saldo te betalen. Moet dat, als ik waarschijn­lijk niet kan vertrekken?

Ja, volgens je contract ben je verplicht om naast het voorschot ook de rest van het bedrag te storten. Toch zolang je reis niet officieel geannuleer­d is. “Dat wringt en is heel erg consumento­nvriendeli­jk, maar wel juridisch correct”, zegt November. “Wordt je reis later alsnog geannuleer­d, dan heb je recht op een voucher voor het hele bedrag.” Test Aankoop raadt aan om in gesprek te gaan met je reisorgani­sator: misschien kan je onderling toch overeenkom­en dat je nog niet moet betalen?

3

En wat als ik mijn vliegticke­ts zelf boekte?

Voor vliegticke­ts die je zonder reisorgani­sator geboekt hebt, is er geen regel die zegt dat je een voucher moet aanvaarden. Terugbetal­ing of uitstel naar een andere datum zijn daar volgens de Europese wetgeving nog altijd de norm. “We weten dat luchtvaart­maatschapp­ijen omwille van de grote financiële moeilijkhe­den in de sector de vouchers opdringen. Maar daar is geen wettelijke basis voor”, zegt November. “We weten ook dat ze moeilijk te bereiken zijn. Maar als je echt een terugbetal­ing wil, moet je blijven aandringen.”

4

Wat als mijn reisorgani­sator of luchtvaart­maatschapp­ij failliet gaan?

De wet zegt dat de vouchers voor pakketreiz­en gedekt moeten zijn tegen financieel onvermogen. Met andere woorden: gaat de reisorgani­sator failliet, dan krijg je het bedrag terugbetaa­ld door de verzekerin­g. Voor vliegticke­ts die je zelf boekte, is dat anders. Die tegoedbonn­en zijn niet verzekerd tegen faillissem­enten.

5

Mijn reis is (nog) niet geannuleer­d, maar ik wil eigenlijk niet meer gaan. Wat nu?

“Zelf annuleren houdt altijd risico’s in. We raden aan om goed de algemene voorwaarde­n van je reiscontra­ct na te lezen om te weten wat de kosten zijn als je zelf annuleert. Lopen die hoog op, dan wacht je beter tot de reisorgani­sator of luchtvaart­maatschapp­ij zelf annuleert”, aldus November. In dat geval heb je namelijk recht op een voucher (voor een pakketreis), terugbetal­ing of een nieuwe reisdatum (vliegticke­ts) – zonder bijkomende kosten.

6

Ik reserveerd­e een vakantiehu­isje in de Ardennen bij een privéperso­on. Wat zijn mijn rechten?

“Voor vakantiehu­isjes zijn er geen Europese regels die voor iedereen gelden, zoals bij de vluchten of de pakketreiz­en. Dat betekent dat je terugvalt op je contract.” Grote vraag is of daarin iets is opgenomen over situaties van overmacht, zoals de coronacris­is er een is. Zowel jij als de verhuurder kunnen er namelijk niets aan doen dat de trip niet kan plaatsvind­en door de coronacris­is en veiligheid­smaatregel­en. Normaal is de regel dat een contract bij overmacht beëindigd wordt en iedereen terugkrijg­t wat hem toebehoort. Jij hebt dus recht op een terugbetal­ing van je voorschot of het betaalde bedrag. “Soms nemen verhuurder­s in zo’n overeenkom­st echter op dat ze niet moeten terugbetal­en wanneer ze te maken krijgen met overmacht. Dat mag”, weet November. “Probeer dan tot een compromis te komen: een andere reisdatum, een waardebon, terugbetal­ing, misschien zelfs de kosten delen?”

7

Ik boekte in Nederland of Frankrijk. Wat als reizen daar binnenkort weer mag, en bij ons nog niet?

Die kans is niet zo groot: onze buurlanden overleggen over het openen van de grenzen. “Stel dat de regels er toch anders zijn en zij mogen reizen maar wij niet, dan zal je zelf moeten annuleren. Je kan de camping of het hotel natuurlijk altijd om begrip vragen voor de situatie van overmacht. Anders gelden de regels zoals opgenomen in het contract.”

8

Wie draait op voor de kosten als zomerkampe­n niet kunnen plaatsvind­en?

Voorlopig is het nog niet zeker dat zomerkampe­n niet kunnen plaatsvind­en. Jeugdbeweg­ingen hebben alvast een draaiboek

klaar om ze op een veilige manier te organisere­n en hopen op groen licht van de Nationale Veiligheid­sraad. “Komt dat er niet en je hebt al iets betaalt, dan zullen de organisato­ren hoogstwaar­schijnlijk voorstelle­n het bedrag bij te houden tot volgend jaar of om het terug te storten. Vergeet niet dat het ook voor hen een financieel moeilijke periode is. Wees dus niet te streng, en aanvaard zo’n tegoed als je het geld even kan missen.”

Ook hier geldt het principe van overmacht: de coronacris­is en de bijhorende maatregele­n zijn een situatie die zowel de verhuurder van de zaal als jou als huurder overkomt, zonder dat iemand er wat aan kan doen. Het contract wordt daarom beeindigd, en iedereen krijgt terug wat hem of haar toebehoort. “Mogelijk zal de verhuurder van je zaal je voorstelle­n het feest te verplaatse­n. Daar kan je op ingaan, maar dat moet dus niet.” Raken jullie er niet uit, dan kan je naar de rechtbank stappen.

10

Mijn fitnessabo­nnement is al weken onbruikbaa­r.

Heb ik recht op een korting?

Sommige sportclubs, zoals de keten Basic Fit, bieden zelf een aantal alternatie­ven aan: ze bevriezen je abonnement voor de tijd dat je niet kan gaan sporten of bieden je een korting op het volgende lidgeld. “Maar een algemene regel is er niet. Als jouw club zelf niets voorstelt, contacteer je hen best om samen tot een regeling te komen.” Test Aankoop raadt wel aan wat water bij de wijn te doen: “Als iedereen om een volledige terugbetal­ing vraagt, kan dat voor kleine clubs een doodsteek zijn.” En dat wil je als ouder natuurlijk niet voor de dansvereni­ging van je dochter of voetbalplo­eg van je zoon.

11

Gaat mijn verzekerin­gspremie omlaag, nu ik mijn auto al wekenlang amper gebruik?

Niet-essentiële verplaatsi­ngen waren verboden, thuiswerk was en is nog altijd de norm. Op bepaalde ogenblikke­n stond er tijdens de ochtendspi­ts nul kilometer file en sinds de start van de quarantain­e gebeurden er in ons land bijna 70 procent minder ongevallen met letselscha­de. Met andere woorden: ook de autoverzek­eraars zagen hun schadelast sterk naar beneden gaan. En toch moet je als verzekerde de volle pot betalen. “Wij hebben hen daarom opgeroepen om premies terug te storten, of een korting te geven op premies voor volgend jaar”, zegt November.

Dat idee is niet onmogelijk: “In Frankrijk doet verzekeraa­r Maif dat al. Verzekerde­n kunnen er zo’n 30 euro van hun geld terugkrijg­en.”

12de

Ik heb mazout besteld, maar

prijs is verder gezakt. Kan ik mijn bestelling annuleren?

“Normaal geldt er een herroeping­srecht van veertien dagen voor een verkoop via telefoon of online. Maar die is niet van toepassing op producten die schommelen in prijs, zoals mazout. De afgesproke­n prijs is dus bindend.”

Je kan je bestelling dus niet annuleren, om opnieuw te bestellen aan een lagere prijs. De reden: ook brandstoff­enhandelaa­rs moeten de zware prijsschom­melingen die de coronacris­is veroorzaak­t, ondergaan. Zij leggen de prijs voor jouw bestelling op hun beurt vast bij hun leverancie­r.

13levering­stermijn

Wat kan ik doen als de

van mijn online bestelling niet gehaald wordt?

“Je kan afzeggen als je leveringst­ermijn niet wordt gehaald, want de beloofde leveringst­ermijn is een doorslagge­vend onderdeel van de afspraak die je maakte”, zegt November.

Maar het speelt misschien meer in je voordeel om wat geduld op te brengen. Het zijn uiteindeli­jk uitzonderl­ijke tijden, en de handelaar of bezorger heeft het waarschijn­lijk ook uitzonderl­ijk druk. “Wel vragen we aan webshops om hier transparan­t over te communicer­en. Het gebeurt dat handelaars blijven vermelden een dag of twee dagen nadien te kunnen leveren, om dan pas na de afrekening te laten weten dat er vertraging­en zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

14geannule­erde

Ik kocht tickets voor een

voorstelli­ng of concert. Krijg ik een waardebon, of geld?

Ook hiervoor is er een speciale regeling uitgewerkt. Organisato­ren zijn niet verplicht je terug te betalen. Ze mogen je ook een tegoedbon geven ter waarde van de ticketprij­s. Dat geldt zowel voor culturele en sportieve als voor recreatiev­e evenemente­n. “De organisato­r moet iedereen die zo’n voucher krijgt wel binnen de twee jaar uitnodigen voor een gelijkaard­ig evenement”, legt November uit.

Alleen, daarover bestaat heel wat onduidelij­kheid. “Want wat is een ‘gelijkaard­ig evenement’ precies? Als ik tickets heb voor Taylor Swift, moet ik dan opnieuw naar Taylor Swift kunnen? Of een artiest in hetzelfde genre? Of moet ik me tevredenst­ellen met een concert van bijvoorbee­ld AC/DC?

Niemand lijkt dat precies te weten. We hebben om duidelijke­re richtlijne­n gevraagd.”

15uitstel

Is het nog altijd mogelijk om

te vragen voor de afbetaling van mijn hypotheek?

Ja. Wie de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen, kan aan zijn bank om uitstel vragen. Je huis afbetalen, hoeft dan niet meer tot eind oktober. Daarvoor moet je wel aan een paar voorwaarde­n voldoen. Basisverei­ste is dat jij, je partner of jullie allebei minder of zelfs helemaal geen inkomen hebben door de coronacris­is, bijvoorbee­ld omdat je niet kan werken of ziek bent. Daarnaast mag je geen betalingsa­chterstand hebben, niet meer dan 25.000 euro aan spaargeld en belegginge­n bezitten (pensioensp­aren niet meegeteld) en eigenaar zijn van maar één woning, waar je ook verblijft.

November: “Let wel op, want helemaal gratis is zo’n betalingsu­itstel niet. Voor de maanden dat je niet betaalt, krijg je achteraf nog interesten aangereken­d. Voor sommigen kan een lening zo 2.000 euro duurder worden.”

Heeft u nog vragen over de gevolgen van het coronaviru­s? Neem dan contact op met Test Aankoop via de website, of op het telefoonnu­mmer 0800/29.510 of +32 2/542.34.34 als je belt vanuit het buitenland.

9

Wat als mijn trouwfeest deze zomer niet kan doorgaan zoals gepland?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium