Het Belang van Limburg

Vier op de tien ondernemer­s in problemen, ondanks steun

-

Zes op de tien logiesuitb­aters verwacht dit jaar een inkomstenv­erlies van minstens 25 procent. Ondanks steunmaatr­egelen geven vier op de tien aan dat ze in de problemen komen.

Dat blijkt uit een recente bevraging van Toerisme Limburg bij 831 toeristisc­he ondernemer­s in deze provincie. De uitgebreid­e bevraging is uniek in Vlaanderen, want ze brengt de actuele en reële noden en verwachtin­gen van de sector duidelijk in beeld.

➜ Logies: alle overnachti­ngen zijn in de lockdownpe­riode geannuleer­d. In negen op de tien gevallen gebeurde dat op initiatief van de klant. Toch hebben de Limburgse logies zich heel klantvrien­delijk opgesteld. 36 procent betaalde het voorschot op de boeking terug en 32 procent boekte in overleg met de klant om naar een latere periode. De helft van de logies heeft de voorbije negen weken geen nieuwe boeking ontvangen.

➜ Horeca: driekwart van de bevraagde horeca-uitbaters heeft geen reservatie­s (recepties, etentjes, feesten...) voor de komende maanden ontvangen. Positief is wel dat één op de vier een bestel- en afhaaldien­st heeft georganise­erd.

➜ Omzetverli­ezen: zes op de tien toeristisc­he ondernemer­s verwachten dit jaar een omzetdalin­g van minstens 25 procent. Ruim één op de drie verwacht dat dit minstens 50 procent zal zijn.

➜ Liquiditei­t: toeristisc­he ondernemer­s geven aan dat ze weinig financiële reserves hebben, waardoor de druk op hun liquiditei­tspositie in een periode zonder omzet snel toeneemt. Als op korte termijn geen perspectie­f op inkomsten wordt gegeven, zal de zin om te ondernemen een flinke deuk krijgen.

➜ Spirit: 68 procent van de ondervraag­de ondernemer­s geeft aan dat ze de crisis goed zal doorstaan als de overheden een sterk relancepla­n uitrollen.

➜ Fietsen: tussen 20 maart en 10 mei reden 846.695 fietsers op het fietsroute­netwerk. In dezelfde periode vorig jaar waren er dat 491.878. Deze stijging van 72 procent kon helaas geen toeristisc­he uitgaven genereren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium