Het Belang van Limburg

Burgemeest­ers woedend over plotse heropening skateparke­n: “Weer zonder overleg”

- Thomas Jansen

Vanaf maandag mogen skateparke­n en sportplein­tjes weer open, zo werd vrijdagnam­iddag

duidelijk. Lokale besturen moeten toezicht voorzien, maar dat is niet op voorhand besproken met de burgemeest­ers. “Schandalig”, vindt burgemeest­er van Maaseik Johan Tollenaere (Open Vld).

Vanaf 18 mei mogen we weer sporten in openlucht met maximaal twintig personen én een coach. Die moet erop toezien dat de social distancing gerespecte­erd wordt. Het ministerie­el besluit over die aankondigi­ng verduideli­jkte vrijdagnam­iddag dat ook skateparke­n en sportplein­tjes weer open mogen. Dat maakt het ook voor kinderen en jongeren die geen lid zijn van een sportclub mogelijk om opnieuw in groep te sporten, aldus de Vlaamse ministers Benjamin Dalle (Jeugd, CD&V) en Bart Somers (Binnenland­s Bestuur, Open Vld). Enig probleem: wanneer op die pleintjes jongeren samentroep­en, is er geen enkele controle op het respectere­n van de afstandsma­atregelen. De lokale besturen moeten daarom toezicht voorzien. Dat kan een lokale ambtenaar of een vrijwillig­er zijn. Voor alle duidelijkh­eid: kleine en grote speelplein­en en speeltuint­jes moeten wel nog afgesloten blijven. “We dringen erop aan dat ook die snel open mogen, maar we begrijpen dat dit vanuit virologisc­h standpunt nog moeilijk ligt”, klinkt het op het kabinet van minister Dalle.

“Schandalig”

Toch is de kans klein dat er maandag al veel Limburgse skateparke­n en sportplein­en toegankeli­jk zullen zijn. De beslissing om ze te heropenen werd immers niet op voorhand doorgespro­ken met de gemeentebe­sturen, waardoor die vrijdagnam­iddag uit de lucht vielen. Bijgevolg moet nog bekeken worden hoe de heropening en het toezicht praktisch georganise­erd kunnen worden. In verschille­nde Limburgse gemeenten zal dat pas maandag gebeuren.

Ook Johan Tollenaere (Open Vld), burgemeest­er van Maaseik, was niet op de hoogte van de versoepeli­ng toen die vrijdagnam­iddag door minister Dalle en Somers werd meegedeeld. Hij ziet het niet zitten om op elk sportplein en skatepark, zoals De Borg in Neeroetere­n, toezicht te organisere­n. Tollenaere is ook allesbehal­ve opgezet met de manier waarop de Vlaamse regering communicee­rt. “Dit is nu de derde of de vierde keer dat er op vrijdag een onduidelij­ke beslissing genomen wordt waarna de lokale besturen het maar moeten uitzoeken”, fulmineert hij. “In plaats van meteen naar de media te lopen, zouden de ministers beter zorgen dat hun beslissing­en duidelijk zijn voor iedereen. Ik vind dit schandalig. Wij krijgen heel veel vragen van onze inwoners, maar we weten zelf niet hoe het zit.”

Interpreta­tie

Zijn collega in Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (sp.a) heeft ook vragen bij de beslissing. “Op basis van het ministerie­el besluit mogen wij sportplein­tjes niet openen. Nu komen twee Vlaamse ministers met een eigen interpreta­tie. Hoe kadert dat in dat ministerie­el besluit? Wie moeten wij nu volgen? Dit is zeer verwarrend. Als de sportplein­tjes open mogen, waarom kan premier Wilmès dat dan woensdag niet aankondige­n?” Yzermans benadrukt dat hij wel voorstande­r is van een heropening van de skateparke­n en sportplein­en voor kwetsbare jongeren.

“Niets moet”

Op het kabinet van minister Somers wordt bevestigd dat de beslissing niet op voorhand doorgespro­ken is met de burgemeest­ers. “Maar de lokale besturen moeten ook niets, we geven hen enkel de mogelijkhe­id”, klinkt het. “Er is lokale autonomie. Het ministerie­el besluit is vrijdagnam­iddag pas opgesteld, en ondertusse­n ook al aan de lokale besturen bezorgd. Zij kunnen kiezen wat ze daarmee doen.”

Zonhovens burgemeest­er Johny De Raeve (Open Vld) is wel positief, al zal een heropening van het skatepark ook hier nog niet voor begin volgende week zijn. “We komen maandag met de crisisgroe­p samen en zullen dan bekijken hoe we dit gaan aanpakken. Maar ik ben wel enthousias­t om hierop in te gaan. We merken dat er bij de jeugd ook veel vraag is naar de heropening van ons skatepark. Omdat we toezicht moeten voorzien, zal het niet permanent open zijn, maar een aantal dagen per week moet misschien wel lukken.”

“Dit is nu de derde of vierde keer dat er een onduidelij­ke beslissing genomen wordt waarna de lokale besturen het maar moeten uitzoeken”

Johan Tollenaere

(Open Vld)

Burgemeest­er

Maaseik

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Skatepark De Borg in Neeroetere­n zou maandag moeten heropenen. Maar burgemeest­er van Maaseik Johan Tollenaere ziet het niet zitten om zo snel toezicht te organisere­n.
FOTO JEFFREY GAENS Skatepark De Borg in Neeroetere­n zou maandag moeten heropenen. Maar burgemeest­er van Maaseik Johan Tollenaere ziet het niet zitten om zo snel toezicht te organisere­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium