Het Belang van Limburg

Politie: “Bij elke oproep van de buren komen we controlere­n”

- Olivier Simons

HEMELVAART­WEEKEND HASSELT Vanaf zondag klimmen de temperatur­en weer boven 20 graden. “In het hemelvaart­weekend kan het zelfs warmer dan 25 graden worden”, zegt onze weerman Ruben Weytjens. De politie waarschuwt voor barbecues met te veel volk: “Bij elke oproep van de buren komen we langs.”

“De afgelopen week was het nog fris, maar zondag gaan de maxima in Limburg de hoogte in”, zegt Weytjens. “We halen meer dan 20 graden overdag, en ’s avond koelt het minder af omdat de minima niet meer onder 10 graden zakken. De wind houdt zich ook gedeisd en het blijft zeker tot donderdag droog. Vanaf donderdag halen we mogelijk zelfs 25 graden of meer, al geven sommige berekening­en ook 22 à 23 graden aan. Het zou dus kunnen dat we zomerse temperatur­en krijgen in het verlengde hemelvaart­weekend.”

De politie verwacht dat het mooie weer gepaard zal gaan met barbecues, familiefee­sten en andere bijeenkoms­ten waarbij te veel personen aanwezig kunnen zijn. “De afgelopen week hebben we niet veel meldingen gehad van zulke feestjes”, zegt Katrien De Clercq van de politie Beringen-Ham-Tessenderl­o. “Maar nu het warmer wordt, verwachten we meer oproepen van buren die aangeven dat er te veel volk samen zit te barbecueën. De politie is voor veel mensen een kliklijn is geworden. En maar goed ook: we roepen iedereen op om overtredin­gen te melden.”

Ook bij politie LRH en Carma verwachten ze dat het aantal meldingen zal stijgen. “Het is natuurlijk moeilijk om de bubbels te controlere­n als mensen met vier in een tuin zitten”, zegt Dorien Baens van politie LRH. “Maar als we tien of twaalf personen aantreffen, riskeren zij een boete.” Vicky Flossy van politie Carma vult aan: “Bij elke oproep van de buren komen we controlere­n of de regels gerespecte­erd worden. We gaan dan in gesprek met de aanwezigen en op basis daarvan kan een sanctie volgen.” Wie in de fout gaat, riskeert een boete van 250 euro.

Winkels

De opening van de winkels zorgde deze week intussen voor weinig overtredin­gen. “De zaken waren in orde met de afspraken en van drukte was geen sprake. We moesten geen pv’s opstellen”, klinkt het bij politie Carma. Hetzelfde verhaal bij politie LRH: “Af en toe stond er een rij, bijvoorbee­ld bij de Primark, maar voor de rest was het heel rustig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium