Het Belang van Limburg

“Al sinds 72 elke zomer in Middelkerk­e”

-

Al sinds 1972 is Hasselaar Herwig Vrancken (58) vaste klant in Middelkerk­e, waar hij en zijn vrouw Bernadette een stacaravan hebben. “Normaal verblijven we een kleine honderd dagen per jaar aan de kust.”

“Het is niet te begrijpen, die hele regelgevin­g ronde tweede verblijven”, zucht Herwig. De Hasselaar heeft een speciale band met de kust, en dan vooral met Lombardsij­de, een deelgemeen­te van Middelkerk­e. “Al sinds 1972 kom ik hier elke zomer op vakantie. Vroeger als klein manneke met mijn ouders, maar zodra het kon heb ik een stacaravan gekocht. Sinds 2003 hebben we ons vaste plekje op camping Zomerzon, op minder dan 400 meter van de kust. Die is het jaar rond open. Normaal trekken we om het weekend naar de kust, in de vakanties uiteraard nog veel vaker. In totaal zitten we een kleine honderd dagen per jaar op de camping. Na een half weekje in Limburg kriebelt het alweer om de zilte zeelucht op te zoeken.” Herwigs laatste bezoekje aan de kust dateert van eind februari, vlak voor de lockdown. “Sindsdien zitten we vast in Hasselt. De camping is gesloten en zolang de regering geen tweedeverb­lijvers aan de kust toelaat, zal dat ook zo blijven. Heel jammer.”

Herwig en zijn vrouw Bernadette snakken naar de rust van ‘hun’ Middelkerk­e. “Ik had zo hard gehoopt dat we op 18 mei weer welkom zouden zijn, maar er wordt ons geen enkel perspectie­f geboden. Ik vraag mij echt af wie ik kan besmetten op weg naar zee of in mijn stacaravan? Het Sea Life dierencent­rum in Blankenber­ge mogen we vanaf maandag wel bezoeken, maar onze caravan blijft verboden terrein. Begrijpen wie kan. Intussen betaal ik wel gemeenteta­ks voor mijn tweede verblijf en ook het standgeld voor 2020 is al volledig gestort. Maar het gaat mij niet om de centen, mijn vrouw en ik snakken naar wat ontspannin­g. Na twee maanden thuiswerk tussen deze vier muren moeten we er even tussenuit. Uiteraard met respect voor de afstandsre­gels, maar dat lukt mij in de caravan even goed als hier in Hasselt. Bovendien is er dringend onderhoud nodig.”

Herwig richt zijn hoop nu op 8 juni, wanneer mogelijk de volgende fase van de versoepeli­ng ingaat. “Met het allerergst­e scenario – een zomer zonder zee – durf ik zelfs geen rekening te houden. Ik zit al 48 jaar lang elke zomer in Middelkerk­e en dat wil ik graag zo houden.”

 ?? FOTO RR ?? Naar hun stacaravan mogen Herwig en zijn vrouw nog altijd niet.
FOTO RR Naar hun stacaravan mogen Herwig en zijn vrouw nog altijd niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium