Het Belang van Limburg

We gaven één derde minder uit door de lockdown

CORONACRIS­IS

- Mark van Luyk

LOCKDOWN DIEPENBEEK We hebben één derde minder uitgegeven tijdens de eerste zes weken van de lockdown. Dat blijkt uit een studie van ING bank België. “We hebben ontdekt dat het met minder ook kan”, bevestigt Manuel Claessens uit As.

De bank onderzocht 98 miljoen elektronis­che betalingen van INGklanten. “Tijdens de eerste week in lockdown viel het aantal elektronis­che betalingen terug met 42 procent in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. De Belg schroefde zijn uitgaven met bijna 40 procent terug”, zegt Peter Vanden Houte van ING België. Over de hele lockdownpe­riode voerden we 34 procent minder elektronis­che betalingen uit en gaven we 31 procent minder uit. We gaven minder uit aan vakantie (-69%), kinderacti­viteiten (-68%), kledij en beauty (-61%) en vervoer (-52%). “Dat heeft natuurlijk te maken met het sluiten van de winkels, de horeca en de grenzen, maar een deel van die daling is ook te wijten aan het dalende consumente­nvertrouwe­n.”

E-commerce

Tijdens de lockdown gaven we wel meer geld uit in supermarkt­en (+24%). Ook deden we vaker inkopen bij lokale voedingswi­nkels zoals slagerijen, bakkerijen en kruidenier­s. “Bij de grote supermarkt­en werden minder transactie­s gedaan”, zegt Vanden Houte, “maar de bedragen waren veel groter. Bij de buurtwinke­ls werd dan weer vaker langs gegaan en meer met de kaart betaald.” Het aantal elektronis­che verrichtin­gen bij de lokale handel steeg met 14 procent.

De lockdown heeft elektronis­che betalingen een duwtje in de rug gegeven. Het aantal afhalingen aan de bankautoma­at daalde met 65 procent en ook het totale afgehaalde bedrag daalde met 54 procent. “Het lijkt erop dat minder cash gebruiken en contactloo­s betalen blijvende trends zullen zijn. In het verleden hebben we ook gezien dat een grote schok voor een blijvende gedragswij­ziging kan zorgen.”

Ook de trend van e-commerce lijkt nu vertrokken in België. Voor de coronacris­is steeg de e-commerce jaarlijks met 10 procent. “Als de betalingen met kredietkaa­rten worden mee gerekend, spendeerde­n we nu 85 procent meer bij de grotere e-commercebe­drijven dan een jaar geleden en waren er 66 procent meer transactie­s. De vraag is of dit een goede zaak is want België heeft die boot helemaal gemist. Alle grote spelers hebben zich gevestigd in de grensstree­k met Nederland.”

Minder luxe

Het gezin van Manuel en Jolien Claessens uit As heeft tussen de 300 en 500 euro per maand minder gespendeer­d door de coronacris­is. “Het was een goede les voor de toekomst”, zegt Manuel. “We beseffen nu dat het met minder ook kan. Normaal gingen we elk weekend wel ergens naartoe met Leander (4) en Noémie (2). Een dagje naar Plopsa kost ons 100 euro. Tijdens de lockdown zijn we fietstocht­jes gaan maken, gaan wandelen en de kinderen amuseren zich in onze tuin.”

“Als we eropuit trokken, gingen we altijd een hapje eten”, zegt Manuel. “Nu hebben we samen pizza gemaakt met de kinderen en dat was heel leuk. We hebben ook veel minder kleren gekocht. Door de coronacris­is besef je pas wat je uitgeeft aan luxegoeder­en die eigenlijk niet nodig zijn. In de toekomst gaan we daar veel beter op letten.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De familie Claessens gaf tot 500 euro per maand minder uit. “En we hebben ontdekt dat het met minder ook kan.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De familie Claessens gaf tot 500 euro per maand minder uit. “En we hebben ontdekt dat het met minder ook kan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium