Het Belang van Limburg

Geen 1,5 meter afstand meer op bussen en trams

- Timmie van Diepen

OPENBAAR VERVOER HASSELT De Lijn zal reizigers niet langer verplichte­n om 1,5 meter afstand te houden. Met de heropening van scholen en winkels zou de capaciteit op bussen en trams anders te klein worden.

De Lijn had de Vlaamse regering vrijdag om duidelijkh­eid gevraagd in verband met de regels rond social distancing. “Met de heropening van de scholen op vrijdag en de winkels op maandag, liep de bezetting van de bussen afgelopen week opnieuw op, tot gemiddeld 18 procent”, zegt De Lijn-topman Roger Kesteloot. Vanuit de vakbonden werd er druk gezet op de directie van De Lijn om duidelijke regels te formuleren rond het aantal toegelaten reizigers. Tot nu toe werd door De Lijn de stelregel gehanteerd dat een op vijf zitplaatse­n beschikbaa­r waren. Op een standaardb­us met 54 zitplaatse­n konden er daardoor maar 9 reizigers mee. Vrijdag bleek op verschille­nde plekken in Vlaanderen dat die regel zwaar onder druk kwam te staan door de vele scholieren.

Meer bussen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) legde de kwestie vrijdag voor aan de Vlaamse regering. Die herhaalde haar standpunt: social distance als het kan, mondmasker­s zijn verplicht. “We hebben altijd gevraagd om zo veel mogelijk de social distancing te respectere­n, maar we beseffen ook dat dit op het openbaar vervoer niet altijd mogelijk is. Vandaar dat we ook nooit harde regels hebben opgelegd rond het aantal reizigers”, zegt Peeters. “De Nationale Veiligheid­sraad heeft net daarom ook beslist dat mondmasker­s verplicht zijn.” De vakbonden interprete­erden de regels echter anders. “Zij vonden dat het een en-en-verhaal is: zowel mondmasker­s als social distancing”, zegt Kesteloot. De redenering was dat De Lijn ook een bedrijf is en daardoor de social distancing te allen tijde moet kunnen garanderen. “Maar dan zouden we veel meer bussen moeten inzetten om iedereen op zijn bestemming te krijgen en die bussen zijn er niet”, zegt Peeters. De Lijn besliste daarop vrijdagmid­dag om duidelijkh­eid te scheppen en opnieuw meer reizigers toe te laten. Dat leidde tot onvrede bij de vakbonden, die maandag een stakingsaa­nzegging hadden ingediend omdat nog niet alle stuurposte­n waren afgesloten. Ze drongen ook aan op vastgelegd­e maximumaan­tallen reizigers per bus. Tijdens een spoedoverl­eg vrijdagavo­nd met topman Roger Kesteloot, bonden de vakbonden in. “Als de beschermin­g van de chauffeurs in orde is, beloven ze dat er maandag geen acties zullen plaatsvind­en. Ze beseffen ook dat met maximumaan­tallen er weer andere problemen ontstaan”, reageerde Kesteloot na afloop. Minister Peeters zegt dat vanaf vrijdag alle voertuigen zijn uitgerust met compartime­ntering. Opvallend: chauffeurs op het openbaar vervoer moeten vanaf nu ook geen mondmasker­s meer dragen, op voorwaarde dat de stuurpost afgesloten is en er een sticker of affiche hangt die uitlegt waarom de chauffeur geen mondmasker draagt. Woensdag hadden de vakbonden daarom gevraagd, omdat volgens hen chauffeurs klaagden over hoofdpijn en misselijkh­eid en de veiligheid daardoor in het gedrang kwam.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Reizigers moeten geen 1,5 meter afstand meer houden.
FOTO PHOTO NEWS Reizigers moeten geen 1,5 meter afstand meer houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium