Het Belang van Limburg

Minder ongevallen maar wel dodelijker

Door de lockdown zijn er nu minder ongevallen, minder gewonden en minder doden in het verkeer. Maar de ongevallen die gebeuren, blijken wel twee keer dodelijker. “Minder verkeer geeft aanleiding tot sneller rijden.”

- HASSELT Karel Moors

De cijfers voor het eerste trimester van 2020 met twee van de dertien weken in lockdown - wijzen uit dat het aantal verkeersdo­den (op de plaats van het ongeval) in België met 6 procent gedaald is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar: van 115 naar 108 doden. Het aantal letselonge­vallen ging met 12 procent omlaag, het aantal gewonden daalde met 14 procent.

Maar verkeersin­stituut Vias waarschuwt dat de ongevallen tijdens de lockdown twee keer dodelijker waren dan voor deze periode. In de eerste twee weken van maart waren er 12 doden per 1.000 letselonge­vallen. In de tweede helft van maart – dus in lockdown – zwelt dat cijfer fors naar 26 doden per 1.000 letselonge­vallen. Er stierven ook 28 mensen op snelwegen en da’s verontrust­end: de voorbije tien jaar is zo’n hoog aantal niet meer genoteerd in het eerste trimester. “Hoewel er veel minder verkeer was, hebben sommige bestuurder­s toch beduidend grotere risico’s genomen”, concludeer­t Vias. “Het zal wellicht nog een tijdje kalmer zijn op onze wegen, maar wees voorzichti­g: overdreven snelheid blijft nog altijd de grootste doodsoorza­ak in het verkeer en ligt mee aan de basis van één op de drie dodelijk verkeerson­gevallen.”

Compensere­n

Waarom hebben sommige chauffeurs de neiging om het gaspedaal harder in te drukken nu er weinig verkeer is? “Een aantal mensen wil wellicht compensere­n: ze hebben nu de vrijheid en de ruimte die ze anders niet hebben en willen daarvan profiteren zolang het kan”, vermoedt verkeersps­ycholoog Ludo Kluppels van Vias. “Net als kinderen in de klas die de schoolbel horen: dan stormen ze naar buiten, dan hebben ze hun vrijheid terug.”

Maar hardrijden gebeurt niet altijd met voorbedach­ten rade, sommige chauffeurs laten zich onbewust verleiden om meer gas te geven. “90 procent van ons gedrag is niet beredeneer­d. De meeste chauffeurs overwegen niet bewust om te snel te rijden. Maar ze ervaren meer ruimte op de weg en omdat de mogelijkhe­id zich voordoet, geven ze onbewust gas bij”, stelt de psycholoog.

Opgewonden

Tom Brijs, mobiliteit­sprofessor aan de UHasselt, ziet nog redenen waarom snelheidsd­uivels loos gaan tijdens de lockdown. “Onderzoek geeft aan dat minder verkeer aanleiding geeft tot sneller rijgedrag. Chauffeurs worden gedreven door een vals gevoel van veiligheid, ze denken dat het risico op een ongeval lager is en dat ze veilig zitten in hun auto. Ze schatten de situatie verkeerd in: er is een exponentië­le relatie tussen snelheid en de ernst van ongevallen. Maar snel rijden geeft ook het gevoel dat je tijd wint. En sommigen vinden het gewoon prettig, ze raken er zelfs opgewonden van”, weet Brijs.

“De perceptie dat er minder gecontrole­erd wordt, kan ook een rol spelen. De pakkans heeft rechtstree­ks invloed op verkeersge­drag. Misschien bestond het gevoel dat er minder snelheidsc­ontroles waren?”

Zou onze rijvaardig­heid zijn afgenomen door de lockdown? “Nee, daar is meer tijd voor nodig”, schat verkeersps­ycholoog Ludo Kluppels. “Autorijden is zoals zwemmen en fietsen, dat verleer je zelden. De risicoperc­eptie kan wel afgenomen zijn. Ook fietsers en voetganger­s kunnen minder oplettend worden als er minder verkeer is.”

 ?? FOTO JH ?? De lockdown zorgde voor minder verkeerson­gevallen in de eerste drie maanden van 2020.
Maar ze zijn wel ernstiger.
FOTO JH De lockdown zorgde voor minder verkeerson­gevallen in de eerste drie maanden van 2020. Maar ze zijn wel ernstiger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium