Het Belang van Limburg

23 hectare natuur maakt plaats voor industrie in Groene Delle

-

De strijd om natuurgebi­ed de Groene Delle woedt al twee decennia, maar nu lijkt het erop dat een deel van het gebied dan toch moet wijken voor industrie. Dat de Vlaamse regering nieuwe plannen had in die richting was eerder al duidelijk geworden, nadat in 2018 bekendraak­te dat er een nieuw gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan werd opgemaakt. Dat GRUP Zolder-LummenZuid werd vandaag voorlopig vastgestel­d door de regering, een nieuwe belangrijk­e stap in het dossier.

Het plan voorziet in een nieuw watergebon­den industriet­errein van 27 ha, in het verlengde van het huidige industriet­errein ZolderLumm­en langs de E313. Het nieuwe bedrijvent­errein maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkana­al. Eerder werd er al een politiek compromis gesloten om niet het hele gebied, maar slechts een deel daarvan om te zetten in industrie. Ook het SALK, het strategisc­h actieplan dat Limburg moest relanceren na de Ford-sluiting, had daarop aangedrong­en. De site is ideaal gelegen voor grote logistieke spelers.

Distributi­ecentrum

De Vlaamse regering gaat nu samen met Flanders Investment & Trade actief op zoek naar “een Europees of regionaal watergebon­den distributi­ecentrum” dat op deze gronden “een aanzienlij­ke tewerkstel­ling wil teweegbren­gen”. Met dezelfde werkwijze werd eerder al het Europees distributi­ecentrum van Nike naar Ham gehaald.

De ontwikkeli­ng van het terrein zelf is in handen van de Vlaamse Waterweg.

“Met deze beslissing krijgt Limburg er 27 hectare watergebon­den bedrijvent­errein bij en dat op een van de best gelegen plaatsen van Vlaanderen. Op termijn kan dit goed zijn voor minstens 500 jobs én minder vrachtwage­ns op de weg”, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Dat is goed voor economie én klimaat, want tegelijk beschermen we de Groene Delle definitief als natuurgebi­ed.”

Compensati­e?

In totaal moet 23 ha natuurgebi­ed wijken. Daarvan wordt ter plaatste 13 ha gecompense­erd door aansluiten­d landbouwge­bied om te zetten in natuur. Samen met de resterende 70 ha van de Groene Delle, waaronder ook de plas ’t Koet, wordt die 83 ha opgenomen in het Vlaams-Ecologisch Netwerk. Dat moet de beschermin­g op langere termijn vergroten en vermijden dat het gebied in de toekomst alsnog wordt aangesnede­n voor industrie.

Voor de 10 ha natuur die ter plaatse niet kan worden gecompense­erd, is er nog geen sluitende oplossing gevonden. “Uiteraard zal dit verlies ook onverwijld gecompense­erd worden”, zegt Demir. “In de regio van de Herkenrode­bossen rond Hasselt hebben we 200 hectare gevonden die in aanmerking komen voor de noodzakeli­jke compensati­e van 60 ha. We starten onmiddelli­jk een planningsp­roces op om dit zo snel mogelijk in de praktijk te brengen.” Hoe lang het zal duren vooraleer deze 60 hectare nieuwe natuur er zullen zijn, is onduidelij­k. Maar nu al staat vast dat het ten koste zal gaan van landbouwge­bied in de buurt van de Herkenrode­bossen. Net om die reden zat het dossier

ook zo lang in het slop.

Raad van State?

Op de voorlopige vaststelli­ng van het plan volgt nu een openbaar onderzoek van 60 dagen, waarin tegenstand­ers hun bezwaren kenbaar kunnen maken. In het verleden lokten de plannen rond de Groene Delle bijzonder veel protest uit. Het lokale actiecomit­é verzamelde 5.000 bezwaarsch­riften en maakte in 2015 samen met Stijn Meuris een protestlie­d. “Maar met nieuwe acties of wandelinge­n zullen we nu niet veel meer kunnen bereiken”, zegt Wilfried Croux. “We zijn nu op een punt beland dat het juridisch gespeeld moet worden. Daarvoor kijk ik vooral naar Natuurpunt. Het probleem met dit plan is dat het zo groot is geworden dat ook de meest waardevoll­e natuur wordt aangesnede­n. Het gaat om broekbosse­n en natte valleien. Ergens anders een bos aanplanten is geen oplossing. Dit verlies kan je nooit compensere­n.” Of Natuurpunt naar de Raad van State trekt is nog niet duidelijk. Er volgt binnenkort overleg tussen het actiecomit­é, de Limburgse Milieukoep­el van Gust Feyen en Natuurpunt. “We zullen goed moeten bekijken of we juridische stappen zullen ondernemen”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg. Eerder haalden Ramaekers en co hun gelijk in de discussie rond het Essersbos, maar de twee dossiers zijn niet te vergelijke­n. “De Groene Delle ligt moeilijker. Het gaat wel om natuurgebi­ed, maar het heeft geen Europese beschermin­gsstatus zoals het Esserbos. Daardoor zijn er ook minder garanties. We zullen dit dus eerst goed moeten bestuderen voor we een volgende stap zetten.” Oppositiep­artij Groen spreekt van “verregaand­e arrogantie” van de Vlaamse regering om dit dossier er net nu door te jagen. “Natuur dichtbij was nooit zo belangrijk”, zegt Vlaams Parlements­lid

Johan Danen. “Dat dit nu wordt goedgekeur­d door uitgereken­d een Limburgse minister van Omgeving, tart alle verbeeldin­g. De provincie kleurt steeds grijzer, terwijl er nog honderden hectares industrieg­rond onaangeroe­rd bijliggen in Limburg. Op deze manier zagen we de tak af waar we met z’n allen op zitten, terwijl corona net aantoont hoe belangrijk natuur is.”

Wrange bijsmaak

De beslissing van de Vlaamse regering lokt ook heel wat tevreden reacties uit. De Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) juicht het compromis toe. “De Groene Delle moest voor ons groen blijven. Dankzij de definitiev­e beschermin­g als natuurgebi­ed kunnen we het voor de eeuwigheid bewaren. De ontsluitin­g takt bovendien aan richting Lummen. Dit is een uitstekend compromis tussen economie en natuur.” Werkgevers­organisati­e Voka is opgelucht dat de laatste hordes eindelijk worden genomen. “Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar nu is dit dossier eindelijk gedeblokke­erd”, zegt Johann Leten. “Voor ons heeft dit wel een bittere bijsmaak, want van de meer dan 100 ha die er beschikbaa­r is, wordt maar een kleine 30 ha industrie. Op deze strategisc­he locatie hadden wij liever meer gezien. Het is zo goed gelegen, niet alleen langs het kanaal, maar ook langs het kruispunt van snelwegen, dat er zeker interesse zal zijn vanuit de markt. We hopen dat de Vlaamse regering nu op dit elan doorgaat. Na de schrapping van Munsterbos is het cruciaal dat er ook snel een beslissing komt voor de gebieden Genk-Zuid-West en Kolenhaven-Lummen. Het blijft ook wachten op de effectieve realisatie van Genk-Zuid-Oost.”

 ?? KAREL HEMERIJCKX­KAREL HEMERIJCKX
FOTO ?? ’t Koet, de plas midden in het natuurgebi­ed, wordt wel behouden.
KAREL HEMERIJCKX­KAREL HEMERIJCKX FOTO ’t Koet, de plas midden in het natuurgebi­ed, wordt wel behouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium