Het Belang van Limburg

“Het risico op het dodelijke virus hondsdolhe­id is reëel”, aldus experts.

- Thierry Goeman

RECHTSZAAK FAVV

ANTWERPEN

Rabiës of hondsdolhe­id is een dodelijke infectie die veroorzaak­t wordt door een virus. Meestal nadat mensen gebeten, gekrabd of gewoon gelikt worden door zoogdieren zoals honden, katten en apen.

Waar komt rabiës voor?

“Sinds juli 2001 is België officieel vrij van klassieke rabiës bij landdieren, maar in meer dan 150 landen wereldwijd is er wel nog acuut gevaar. En nog ieder jaar sterven meer dan 55.000 mensen ter wereld aan de gevolgen van rabiës – 40 procent van de slachtoffe­rs zijn kinderen.

Wat zijn de symptomen?

“Rabiës is vooral een heel verraderli­jk virus”, benadrukt professor Patrick Soentjens, hoofdarts van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e. “Besmetting van andere dieren en mensen kan al gebeuren vóór het verschijne­n van de eerste ziekteteke­ns.” Besmette dieren zijn vaak agressief of net suf. Andere klinische tekenen kunnen koorts, overdreven speekselpr­oductie, weigeren van voedsel, opwinding, overgevoel­igheid voor licht en sterke geluiden, en spiertrill­ingen zijn. De symptomen bij mensen zijn vergelijkb­aar: rillingen, koorts, algemene malaise, verminderd­e eetlust, misselijkh­eid, braken en hoofdpijn. De plaats van de beet kan pijnlijk zijn of jeuken. Na de eerste verschijns­elen treden klachten op zoals nekstijfhe­id en stuiptrekk­ingen, door aantasting van het centraal zenuwstels­el. Uiteindeli­jk belanden patiënten in een coma en sterven ze.

Kunnen we ons dan niet laten vaccineren?

Er bestaat een zeer veilig en goedkoop preventief vaccin tegen hondsdolhe­id dat beschermin­g biedt tegen het virus. Het Instituut voor Tropische Geneeskund­e, referentie­centrum voor rabiës, raadt vaccinatie aan bij avontuurli­jke en lange reizen, vooral naar Afrika en Azië. Het tweeledig vaccinatie­schema tegen hondsdolhe­id wordt sinds mei 2018 in alle Belgische reisklinie­ken toegepast. “Niet-gevaccinee­rde patiënten krijgen na een risicobeet meestal injecties in de wond met actieve antistoffe­n (rabiës-immunoglob­ines), net als bijkomende vaccins verspreid over 28 dagen.

En als we toch een geadopteer­d dier uit een risicoland willen meebrengen naar huis?

“Dat is sowieso een slecht idee.

Maar wanneer je dan toch een dier wil meebrengen uit een risicoland, moet je een vaccinatie­en bloedtestp­rocedure volgen die minstens vier maanden zal duren”, klinkt het bij het FAVV. En dat is niet gebeurd met katje Lee, omdat kat en baasje door de coronacris­is sneller dan voorzien werden geëvacueer­d uit Peru.

Waarom kan het dier hier dan niet in quarantain­e worden geplaatst?

“Dat is helaas niet mogelijk. We spreken hier over een strikte quarantain­e in een goedgekeur­de instelling waar een bevoegd persoon met beschermin­gskledij zich over het diertje zou moeten ontfermen”, aldus Helène Bonte van het FAVV. “En zo’n erkende instelling bestaat in België niet omdat ons land vrij is van rabiës.”

 ?? DER PERRE
FOTO JAN VAN ?? Selena Ali wordt een dwangsom van 5.000 euro per uur opgelegd, zolang ze het katje niet inlevert.
DER PERRE FOTO JAN VAN Selena Ali wordt een dwangsom van 5.000 euro per uur opgelegd, zolang ze het katje niet inlevert.
 ?? FOTO RR ?? Ali bracht het katje ‘Lee’ mee uit Peru
FOTO RR Ali bracht het katje ‘Lee’ mee uit Peru

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium