Het Belang van Limburg

Afghaan op weg naar assisen voor moord op zwangere kapster

- Nancy Vandebroek

HASSELT

Zaman A. (29) verschijnt wellicht volgend jaar voor het hof van assisen voor de moord op een 30-jarige kapster in de Canadastra­at in de Hasseltse Banneuxwij­k.

De raadkamer in Hasselt heeft vrijdag het moorddossi­er alvast overgemaak­t aan de kamer van inbeschuld­igingstell­ing in Antwerpen met het oog op verwijzing naar assisen. Bijna twee jaar later dan de feiten zich hebben afgespeeld, op 17 juni 2018. De man van de kapster kwam die zondag rond half zes thuis. Hij had een bokswedstr­ijd in Gent bijgewoond en voelde bij thuiskomst meteen aan dat er iets niet in de haak was. Tot zijn verbijster­ing stelde hij vast dat zijn vrouw, Negeen Mohammad Reza, zich in de hal verhangen had. Ogenschijn­lijk, want het onderzoek wees snel uit dat de vrouw eerst was gewurgd. Haar man Hassan en zijn neef Zaman kwamen meteen in beeld als verdachten. Zaman woonde in Duitsland waar hij voor een koeriersbe­drijf werkte. Hij stond te pas en te onpas bij zijn neef Hassan in Hasselt op de stoep, maar werd er altijd met open armen ontvangen. De kapster fleurde telkens op als zij hem zag, haar man had niet het flauwste vermoeden dat er tussen hen iets bloeide.

‘Bestelde zelfmoord’

Twee dagen na de feiten legde Zaman bekentenis­sen af. Hij gaf toe dat hij de vrouw had gedood, maar wees er nadrukkeli­jk op dat zij hem had gesmeekt om haar te doden, een bestelde zelfmoord dus. De man beweert dat hij een liefdesrel­atie had aangeknoop­t met de vrouw, die ook uit Afghanista­n kwam. Andere bronnen beweren echter dat de kapster niet wilde ingaan op zijn avances en hij haar uit jaloershei­d om het leven bracht. Merkwaardi­g is dat na het overlijden van de vrouw, tijdens de autopsie, bleek dat ze zwanger was. DNA-onderzoek van de dader en de echtgenoot van het slachtoffe­r toonde aan dat zij alvast niet de biologisch­e vader waren.

Jan Keulen, advocaat van Zaman : “De behandelin­g voor het hof van assisen zal eens te meer haar meerwaarde bewijzen, niet in het minst door een volledig onderzoek ter zitting. Wij zijn dus vragende partij voor een assisenzaa­k en liever vandaag dan morgen.” “Mijn cliënt is tevreden dat het onderzoek is afgerond en dat hij inzage heeft gehad in het dossier. Hij kan eindelijk met de verwerking beginnen”, reageert Mark Huygen, de advocaat van de man van het slachtoffe­r.

ASSISEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium