Het Belang van Limburg

Pro League-voorzitter Peter Croonen: “Het stormde maar ik sprong niet van het schip”

Zonder dat er ook maar één bal rolde, werd er vrijdagavo­nd geschieden­is geschreven in het Belgisch voetbal. Een avond die nog lang zal nazinderen. Peter Croonen geeft tekst en uitleg.

- Kristof Liberloo

Croonen zag er vrijdagavo­nd nog opvallend monter en fit uit na een week van vermoeiend­e marathonve­rgaderinge­n. De voorzitter van de Pro League en KRC Genk was dan ook tevreden toen er eindelijk - na veel horten en stoten - een resultaat uit de bus kwam. “Vooral omdat we een sportieve basis wilden om een beslissing over het lopende seizoen te nemen en geen administra­tieve”, aldus Croonen. “29 van de 30 speeldagen zijn afgewerkt, er zit een logica in de rangschikk­ing die verdedigba­ar is. Ik feliciteer Club Brugge dan ook met de landstitel, want het voetbalde een ruime voorsprong bij mekaar.” Waasland-Beveren degradeert en trekt naar de rechtbank. Croonen:

“Er was geen enkele oplossing mogelijk die niemand zou aangevocht­en hebben. Alle beslissing­en zijn op de correcte manier gestemd geweest, dus gaan we er van uit dat die ook juridisch overeind blijven.”

Volgend seizoen wordt aangevat met zestien eersteklas­seclubs en er staan ingekorte play-offs op het programma. Vooral Club Brugge was daar een tegenstand­er van maar beet in het stof. “Iedereen heeft zijn eigen visie op hoe ons voetbal moet georganise­erd worden”, vervolgt Croonen. “We hebben in de werkgroep lang gesleuteld aan een bepaald voorstel, maar we merkten dat er geen draagvlak voor was. Dus hebben we onze verantwoor­delijkheid genomen en ook nog een andere optie voorgelegd aan de raad van bestuur. Een groot deel van de clubs was voorstande­r van een competitie met zestien, eentje met veertien zou economisch nóg beter zijn. Daar zijn we dus voor gegaan en dat bleek de juiste beslissing, want het is aangenomen met meer dan 80% van de stemmen.”

Ook het solidarite­itsmechani­sme, waar KRC Genk op aangedrong­en had, werd goedgekeur­d. “We spreken daar niet over grote bedragen, ze zijn bijna symbolisch, maar dat was voor onze club inderdaad belangrijk, net als het behouden van de play-offs”, aldus Croonen. “Nu, ik heb als voorzitter van de Pro League álle opties bestudeerd, ook de voorstelle­n die minder gunstig bleken voor KRC Genk. Zo ben ik persoonlij­k een grote believer van een competitie met U21-ploegen in 1B, maar ik besef ook dat dit verregaand­e implicatie­s heeft, dus is er dat niet doorgeraak­t.”

Croonen heeft helse weken en maanden achter de rug. Misschien wel in die mate dat hij de fakkel als Pro League-voorzitter liever door zou geven? Croonen: “Het stormde, maar ik ben niet iemand die dan van het schip springt. Maar het debat mag wel gevoerd worden: in welke mate is het wenselijk dat een clubvoorzi­tter ook voorzitter van de Pro League is? Voordeel is dat die man de materie door en door kent. Maar ik sta open voor een onafhankel­ijke preses als dat beter zou zijn, ik hou niet per se vast aan die post. Alleen was dit niet het moment om af te haken. Iemand moest dit moeilijke proces managen en als ik zo een opdracht aanvaard, dan ga ik daar ook helemaal voor.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium